Acestea vor fi astfel reduse cu circa 40% în luna martie, raportat la perioada precedentă. Prin urmare, în intervalul 7 martie - 6 aprilie 2023 vor fi vândute 119,8 miliarde de ruble (adică 1,6 miliarde de dolari) pentru a ajuta bugetul de stat să facă față modificărilor de prețuri la țiței.
"Vânzările de valută vor scădea până în luna mai, iar în luna iulie vor începe achiziţiile de valută", spune Alexander Isakov, economist pentru Rusia la Bloomberg.
Specialiștii estimează că se vor reduce până la 500 de milioane de dolari (echivalent) în aprilie 2022 iar apoi va începe procesul invers, Ministerul de Finanțe va începe să cumpere yuani chinezești și va ajunge la circa 600 de milioane de dolari/lună (echivalent).
În contextul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, care au inclus și blocarea a 300 de miliarde de euro care aparține Băncii Centrale, yuanul chinez este acum principala monedă în care operează Moscova pentru vânzări de valută de la fondul suveran pentru acoperirea cheltuieilor bugetare.