x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RUSIA/Planuri pentru un gigant minier

RUSIA/Planuri pentru un gigant minier

20 Ian 2009   •   00:00

Doi dintre cei mai înstăriţi afacerişti din Rusia propun statului formarea unui conglomerat gigant în sectorul minier. Intenţia lui Oleg Deripaska şi Vladimir Potanin este ca Guvernul să preia acţiuni în schimbul datoriilor companiilor participante, a declarat un reprezentant al lui Potanin, citat de Reuters şi preluat de Mediafax.



"CAMPION NAŢIONAL".
Marile companii ruseşti din sectorul minier, care au înregistrat profituri record în ultimii ani, au de returnat credite uriaşe, în timp ce cotaţia materiilor prime s-a prăbuşit ca urmare a reducerii cererii. O mare parte dintre acestea au apelat la bănci stat pentru a refinanţa datoriile. "Unele companii vor sprijinul statului pentru a plăti datoriile şi consideră o astfel de megafuziune ca o cale mai uşoară decât restructurarea individuală. Statul este şi el dornic să înfiinţeze un campion naţional", a spus Kevin Dougherty, director al fondului de investiţii Pharos Rusia. Conglomeratul naţional, la care statul ar urma să preia 25% plus o acţiune, pentru a avea dreptul de a bloca decizii importante, va fi format prin fuziunea Norilsk, cel mai mare producător de nichel din lume, cu mai multe companii, între care Metalloinvest, Evraz Group, Mechel şi Uralkali, potrivit cotidianului rus Vedomosti.

Pe lângă ştergerea datoriilor, statul ar putea contribui şi cu 60% din cel mai mare producător de titaniu din lume, VSMPO-Avisma. Astfel, capitalizarea noului gigant minier va atinge circa 70-100 de miliarde de dolari, printre cele mai mari la nivel mondial, în timp ce BHP Billiton este evaluată la 125 de miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: economic