x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusia vrea să facă un cartel al grâului

Rusia vrea să facă un cartel al grâului

22 Mai 2009   •   00:00

Statele din jurul Mării Negre vor discuta crearea unui cartel regional al cerealelor, când reprezentanţii a 40 de state se vor întâlni la World Grain Forum (Forumul Mondial al Cerealelor) de la Sakt Petersburg, de luna viitoare, a anunţat vicepremierul rus Viktor Zubkov, citat de The Moscow Times.



Întâlnirea va încuraja cooperarea între statele producătoare şi importatoare, în special în urma crizei mâncării din 2007. Lucrările se anunţă furtunoase, după ce Egiptul a confiscat acum 3  săptămâni toată importurile de grâu din Rusia din cauza unor suspiciuni de sănătate. Zubkov a anunţat că situaţia va fi rezolvată în curând şi că se aşteaptă de la întâlnire să se pună bazele unei instituţii asemănătoare Organizaţiei Statelor Producătoare şi Exportatoare de Petrol (OPEC).

Un subiect important care va fi discutat este şi crearea unei rezerve mondiale de cereale pentru a controla deficitul sau surplusul de pe piaţă, a spus şi Alexander Korbut, vicepreşedinte la Sindicatul Grânarilor Ruşi. În fapt, prin această rezervă se va putea controla preţul.

×
Subiecte în articol: economic