x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie S-au reluat discuţiile pe tema restructurării sistemului feroviar

S-au reluat discuţiile pe tema restructurării sistemului feroviar

25 Mai 2009   •   00:00

Feroviarii au reluat astăzi discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor pe tema restructurărilor din sistem. La discuţii este prezent şi ministrul Radu Berceanu, arată Mediafax. Dialogul a început în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia.



Radu Berceanu a declarat că, în sectorul feroviar ar putea fi făcute 5.000 de disponibilizări, fiind vorba de persoane acre îndeplinesc condiţiile de pensionare. Totodată, ar putea fi închise unele gări. Ministrul a adăugat că trebuie găsite soluţii pentru un echilibru între venituri şi cheltuieli. "12.000 de persoane disponibilizate din CFR este o cifră calculată de sindicate. Eu am spus că dacă e să umblăm la cheltuieli, trebuie să ne uităm şi la fondul de salarii care, la unele societăţi, este de 90%, dar acest lucru nu înseamnă neapărat disponibilizări. Am propus o reducere a fondului de salarii prin eliminarea unor sporuri şi a unor prime", a declarat Berceanu.

Ministrul a precizat că le-a propus sindicaliştilor să ia în discuţie gările "unde se mişcă un tren pe zi" şi unde sunt 20 de angajaţi: "S-ar putea să fie închise unele gări unde se susţine o anumită măsură din punct de vedere economic şi social".

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Popa, preciza, în 12 mai, după întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, că feroviarii au amânat deschiderea conflictului de muncă pe parcursul negocierilor cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, deoarece ministrul şi-a arătat disponibilitatea de a găsi împreună o soluţie de deblocare a situaţiei de la CFR.

"Noi am propus îngheţarea salariilor pentru 2009, blocarea posturilor vacante şi pensionarea celor care îndeplinesc condiţiile legale, însă nu suntem de acord cu disponibilizări. În urma întâlnirii de azi (12 mai - n.r.) nu avem o concluzie fermă din partea ministrului, sperăm să aibă loc în curând o întâlnire cu toate federaţiile feroviarilor", sublinia Popa.

Liderul sindical preciza că la CFR Călători sunt 920 de salariaţi care îndeplinesc condiţiile de pensionare, la care se adaugă alţi 150 din filiale, la CFR Marfă sunt 1.200 plus alţi 300 din filiale, iar la CFR Infrastructură sunt 1.200, la care se adaugă 400-500 de angajaţi din filiale, în total aproximativ 3.500 de salariaţi CFR care ar putea ieşi la pensie.

În replică, feroviarii de la "Elcatel" susţineau că orice încercare a sindicatelor de "înţelegere colectivă", sacrificând salariaţi care pot cere individual pensionarea este "inoportură şi contraproductivă" şi respingeau orice formă de acord în acest sens.

×
Subiecte în articol: economic