x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariaţii rămân ieftini

Salariaţii rămân ieftini

de Catalin Pruteanu    |    18 Ian 2008   •   00:00
Salariaţii rămân ieftini

Deşi este în continuare o destinaţie atractivă pentru investitori, România începe să aibă probleme pe piaţa muncii din cauza migraţiei şi a îmbătrânirii forţei de muncă.

PIAŢA MUNCII - migraţia angajaţilor nu pune încă probleme


Deşi este în continuare o destinaţie atractivă pentru investitori, România începe să aibă probleme pe piaţa muncii din cauza migraţiei şi a îmbătrânirii forţei de muncă.

Productivitatea scăzută şi creşterea semnificativă a costurilor cu forţa de muncă nu descurajează încă investitorii străini care plănuiesc să-şi mute producţia în Europa de Est. Un exemplu este deschiderea fabricii Nokia concomitent cu închiderea celei din Germania, menţionând că finlandezii au preferat să concedieze 2.300 de angajaţi în Germania şi să angajeze 3.500 în România, deşi anul trecut costurile cu forţa de muncă de la noi s-au majorat cu peste 20%. “Din cauza eficientizării costurilor, producerea de telefoane mobile nu mai este fezabilă în Germania pentru Nokia”, a afirmat Veli Sundbäck, vicepreşedinte executiv al companiei, citat de cotidianul Financial Times. O oră de muncă în Germania costă 28 de euro comparativ cu România, unde media este de numai 4 euro.

 

Salariaţii decid. Lipsa muncitorilor calificaţi face ca în noile state membre ale UE piaţa muncii să se afle sub controlul salariaţilor, care îi determină pe angajatori să mărească salariile, afirmă şeful diviziei pentru Europa Centrală a firmei de consultanţă KPMG, Leszek Wronski. În România, numai anul trecut, salariile din domeniul construcţiilor au crescut cu 25%. Angajatorii se plâng de fluctuaţia personalului, angajaţii profitând de criza de specialişti pentru a-şi schimba frecvent jobul. “Oamenii devin foarte oportunişti în căutarea de locuri de muncă. Vin să lucreze la bancă şi după trei luni pleacă. După trei luni vor să se întoarcă şi, în unele cazuri, trebuie să îi accept”, afirmă Stephen van Groningen, directorul din România al Raiffeisen Bank.

 

Piaţa forţei de muncă în Europa de Est va avea probleme în următorul deceniu deoarece ritmul de îmbătrânire a populaţiei este mai rapid decât în Occident. În plus, un procent mai mare de bătrâni, tineri şi femei nu lucrează. Lipsa de personal va coincide cu creşterea costurilor, iar firmele care de curând şi-au mutat producţia în această zonă vor privi mai la est, spre Moldova şi Ucraina. Rezolvarea pe care o văd deocamdată angajatorii autohtoni este deschiderea pieţei muncii pentru străini, dar sindicatele din România se opun vehement, considerând-o o soluţie superficială, care va mări exodul muncitorilor români spre vechile membre ale UE.

×
Subiecte în articol: economic