Nivelurile din 2009 ale salariilor din domeniul bugetar vor mai fi atinse abia peste patru ani, au anunţat sindicaliştii care au participat la discuţiile cu premierul Emil Boc.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat vineri, la finalul discuţiilor cu premierul, care au avut loc la Palatul Victoria, că Legea 330 "va deveni istorie, în septembrie va fi înlocuită".
Legea salarizării va fi modificată complet şi nu se va mai ţine cont de salariile de referinţă din 2009, ci de cele diminuate din 2010. Anual va fi dată o lege specială, care va stabili nivelul salarial.
Liderul BNS a mai spus că premierul a discutat cu sindicaliştii despre posibile majorări salariale cu 10%-15% în 2011, mai mult pentru cei cu venituri mici, precizând că, în prezent, o treime din populaţia activă, respectiv 1,5 milioane de angajaţi, primeşte salariul minim pe economie.
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat că noua lege va reveni la raportul de 1 la 15 între salariul minim şi maxim din sistemul bugetar.
CEARTA PE SALARIUL MINIM
Sindicaliştii precizează că premierul a propus valoarea de 640 de lei pentru salariul minim, în vreme ce sindicaliştii au cerut 750 de lei, a adăugat Hossu. Liderul "Cartel Alfa" a adăugat că această "modificare completă" a Legii salarizării unitare implică o nouă trecere prin Parlament sau o nouă asumare din partea premierului.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declara joi, la Târgovişte, că se urmăreşte ca salariul minim pe economie să fie unic, în cuantum cuprins între 600 şi 700 de lei, în acest sens existând negocieri cu sindicatele şi cu patronatele.
Totodată, ministrul Muncii a mai declarat că salariile bugetarilor vor creşte, anul viitor, cu peste 10%, dar se va renunţa la cel de-al 13-lea salariu şi la primele de vacanţă.