Salariile de nababi au topit bugetele de investiţii
Dupa ce au primit libertatea de a-şi majora lefurile, multe primarii şi-au cheltuit bugetele pe salarii şi au rămas fără bani pentru investiţii, chiar şi pentru partea de cofinanţare din proiecte europene. Cum nefinalizarea proiectelor poate conduce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate, Ministerul Finanţelor se oferă să împrumute autoritățile locale pentru a termina proiectele contractate cu Uniunea Europeană.
Unităţile administrativ teritoriale pot solicita împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit unui proiect de ordonanţă a Guvernului postat pe site-ul Ministerului Finanţelor. Potrivit acestuia, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita Ministerului Finanţelor, în cursul anului 2018, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 800.000.000 de lei, pentru asigurarea prefinanţării sau cofinanţării pentru proiectele din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.
Rata de dobândă este ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului plus o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, iar rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului.
Marja se stabileşte astfel: 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv; 2,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv; 2,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 5 şi 10 ani, inclusiv; 3,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 10 şi 20 de ani, inclusiv.
Termenul-limită de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018. Unităţile administrativ-teritoriale pot depune la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice documentaţia pentru a fi transmisă Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.
5,31 miliarde de lei. Cu atât au crescut lefurile din primării şi consilii judeţene în şase luni, după intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare.
Construcţia de drumuri judeţene abandonată. Autoritățile locale înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale

Ştiri din .ro
- EXCLUSIV Imagini cu momentul atacului în urma căruia un afgan a fost ucis, iar un altul rănit la Timișoara Pressalert.ro
- Poliția în alertă, la Timișoara: un om a murit, unul grav rănit, după o încăierare între două grupuri de migranți UPDATE 3 Aproape 300 de migranți ridicați de pe străzi FOTO Pressalert.ro
Activele fondurilor de pensii private au depășit 80 de miliarde de lei
Consiliul Concurenței investighează două companii de energie pentru comportament abuziv
Curs valutar. Euro a atins al doilea maxim istoric din această săptămână
ASF a lansat un site mai ușor de accesat de către utilizatori
Claudiu Năsui: 37 dintre companiile de stat sunt listabile. 28 au probleme financare grave
Șomajul a crescut la 5% în 2020
Bugetul firmei tale: cum pui la cale cheltuielile și cum economisești
Modalitati de promovare online a unei afaceri: un ghid pentru incepatori
Ce trebuie să știi dacă vrei să schimbi furnizorul de energie electrică
APIA a început plățile pentru sectoarele vegetal și zootehnic, aferente Campaniei 2020
La CFR Marfă vor fi concediați 1.400 de angajați
Ministrul Dezvoltării Cseke Attila își ține aproape colegii din UDMR cu angajări de lux
Legea lui Dorel: șoferii sancționați contravențional pot alege perioada în care să stea fără carnete
