x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariile la stat şi pensiile ar putea fi scăzute o perioadă

Salariile la stat şi pensiile ar putea fi scăzute o perioadă

30 Oct 2009   •   00:00

Bugetarii şi pensionarii şi-ar putea primi mai puţini bani pentru o perioadă scurtă deoarece statul are o gaură de finanţare de 2 miliarde de euro.

Europarlamentarul Teodor Stolojan a declarat la un post de radio că este posibil ca bugetarii şi pensionarii să primească salarii şi pensii diminuate pentru o perioadă relativ scurtă, în situaţia politică actuală şi în contextul relaţiilor României cu FMI.

"România, în situaţia actuală, nu mai prezintă garanţii (pentru FMI, n.r.) că-şi poate îndeplini celelalte obligaţii prevăzute în acordul de împrumut, până la sfârşitul anului", a spus Stolojan. El a completat că România trebuie să ia măsuri drastice de reducere a cheltuielilor care nu se referă la pensii şi salarii sau să reducă din cheltuielile cu pensiile şi salariile. Soluţia nu a fost discutată cu Gheorge Pogea, ministrul demis al Finanţelor, a adăugat Stolojan

Salariile şi pensiile nu pot fi diminuate, eventual acordate în două tranşe, consideră, însă, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa. "Nu se pot diminua nici salariile, nici pensiile primite în prezent. În cel mai rău caz poate fi acordat acum 75 la sută, de exemplu, şi restul mai târziu" a precizat Hossu.
Guvernul trebuie să împrumute două miliarde de euro până la sfârşitul anului şi că nu ştie dacă va exista o asemenea resursă pe piaţa internă, a spus miercuri seară la TVR 1 şi preşedintele Traian Băsescu.


GĂURI BUGETARE
Situaţia nu stă deloc pe roze, după ce Curtea Constituţională a decis ieri să amâne pentru 9 decembrie discuţiile pe sesizările privind legile reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice, a educaţiei şi a salarizării unice pentru bugetari, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament în 15 septembrie. Proiectul de lege privind reorganizarea unor autorităţi include şi un capitol privind reducerea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar prin acordarea a zece zile de concediu fără plată. "În momentul de faţă, datorită întârzierii cu care a sosit Fondul ca urmare a căderii Guvernului, noi nu mai putem încasa prima tranşă de la Fond în noiembrie, ci în decembrie, iar impicit tranşa de la UE vine în ianuarie, deci Guvernul trebuie să găsească două miliarde în loc de un miliard până la 31 decembrie. Deja situaţia este critică", a continuat şeful statului.


PE HÂRTIE STĂM BINE, ÎN TEREN E DEZASTRU
România s-a încadrat în ţinta de deficit bugetar stabilită cu FMI până acum, însă situaţia nu este deloc bine pe teren. Fermierii nu şi-au primit subvenţiile pentru vaci şi oi şi au ieşit în stradă, companiile au de recuperat TVA, constructorii care modernizează şcolile au de recuperat 4 miliarde de lei  drept contravaloare a lucrărilor.

×
Subiecte în articol: politic