x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariile românilor, în cădere liberă

Salariile românilor, în cădere liberă

06 Sep 2010   •   00:00

Institutul Naţional de Statistică a anunţat, luni, că salariul mediu net a scăzut în iulie cu 4,7% faţă de luna precedentă şi cu 2,5% comparativ cu aceeaşi lună din 2009. Cele mai mari valori s-au înregistrat în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit datelor INS, citate de Mediafax.

Câştigul salarial mediu net a ajuns, în iulie, la 1.355 lei. În majoritatea activităţilor economice, nivelul acestuia a fost mai scăzut decât în luna precedentă, din cauza aplicării legislaţiei  în vigoare pentru sectorul bugetar. totodată, scăderea a fost determinată şi de nerealizările de producţie sau încasările mai mici, de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic.

În unele activităţi economice, scăderea a fost cauzată de acordarea în luna iunie a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete de vacanţă).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 6% şi 8%, s-au înregistrat în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale
, alte activităţi extractive, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, se mai arată în datele INS.

×
Subiecte în articol: economic