x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariul minim nu mai poate să umple coșul minim de consum

Salariul minim nu mai poate să umple coșul minim de consum

13 Sep 2018   •   10:33
Salariul minim nu mai poate să umple coșul minim de consum
Sursa foto: Diana Oros

Decuplarea salariului minim de coşul de consum face ca multe dintre familiile de salariaţi din România să trăiască sub limita de sărăcie. O gospodărie medie formată din doi adulţi şi doi copii are nevoie de minimum 2.419 lei pentru a putea să-şi asigure traiul, potrivit coşului minim actualizat la nivelul lunii august 2018, însă dacă ambii soţi sunt plătiţi cu salariul minim, aceştia aduc în casă numai 2.324 de lei.

Deşi România a înregistrat în ultimul an cea mai mare creştere a salariului minim dintre ţările Uniunii Europene, acesta a rămas foarte mic raportat la puterea de cumpărare. Un venit net de 1.162 de lei pentru o lună de muncă este demotivant şi frustrant având în vedere că nu acoperă nici pe departe

nevoile de viaţă decentă ale unei persoane sau ale unei familii. Experţii susţin că o economie în care forţa de muncă este plătită doar la limita supravieţuirii sau sub acest prag nu poate progresa. “Politica salariilor mici a fost până anul trecut promovată de toate guvernele, fiind considerată cea mai bună pentru modelul de dezvoltare a României bazat pe mână de lucru ieftină. Acum se vede clar că această strategie a stimulat migraţia forţei de muncă în străinătate şi a condus la criza forţei de muncă”, spune Cătălin Zamfir, directorul Institutului de Cercetare a Calității Vieții.

Peste 1,5 milioane de salariaţi lucrează pe salariul minim

Leafa nu mai ţine cont de coşul de subsistenţă

Un grup de deputaţi şi senatori din PSD, ALDE şi independenţi doresc să reintroducă coşul de consum ca element esenţial de fundamentare a salariului minim pe economie şi, în acest sens, au depus un proiect de lege la Camera Deputaţilor. “Realităţile politicilor salariale au arătat că necorelarea salariilor cu acest standard minimal a dus la creşterea numărului persoanelor care muncesc, însă continuă să trăiască sub limita sărăciei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

“Salariul minim pe economie a fost majorat, însă acest lucru s-a întâmplat în absenţa unor criterii clare şi obiective care să asigure menţinerea unui nivel de trai decent, raportat la evoluţia preţului, a ratei inflaţiei”, se specifică în expunerea de motive a proiectului de lege.

O astfel de metodă nu este nouă, a mai existat în România între anii 2000 şi 2003, când salariul minim se calcula în funcţie de un "coş minim de consum lunar" al unei "familii statistice medii" formate din 2,804 persoane. Acest coş cuprindea cheltuielile cu hrana şi cu produse nealimentare – confecţii, tricotaje, încălţăminte, cărţi şi rechizite şcolare, medicamente, articole de igienă, şi servicii – apă, canal, salubritate, energie electrică, termică, gaze, abonament radio-tv, telefon, transport public, servicii medicale, impozite şi taxe. Valoarea coşului era actualizată trimestrial de Institutul Naţional de Statistică, valorile fiind aprobate prin Hotărâre de Guvern. Ultima hotărâre s-a dat în 2003, pentru coşul din trimestrul II al anului, apoi aprobarea coşului de consum a fost eliminată prin lege, nemaiconstituind fundament pentru calcularea salariului minim pe economie.

Acum, iniţiatorii proiectului de lege doresc reintroducerea acestui mecanism. Ei au anexat şi o structură actuală a coşului de consum calculat de Institutul Naţional de Statistică, în octombrie 2017. Acesta are valoarea de 2.304 lei, care, reactualizată cu rata inflaţiei, ajunge la 2.419 lei, în august 2018. Noul coş este calculat pentru o gospodărie de mărime medie compusă din doi salariaţi având doi copii în întreţinere, se precizează în proiectul de lege.

 

Ce cuprinde Coşul minim de consum

                                                Valoare (preţuri în luna august 2018)

 

Produse şi servicii   Pondere în venitul lunar (%)          Lei lunar/gospodărie medie

Alimente şi băuturi 45,5         1100,725

Îmbrăcăminte şi încălţăminte        6,1   147,525

Locuinţă, apă, electricitate, gaze   13,3 321,72

Mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei     3,1   74,97

Sănătate  5,8   140,49

Transport 7,2   174,195

Poştă şi comunicaţii       0,9   21,735

Educaţie, recreere şi cultură   2,3   55,65

Diverse produse şi servicii     5,8   140,28

Fond de siguranţă şi economii       10    241,92

Total       100  2.419,21 lei

 

×
Subiecte în articol: salariului minim coşul de consum