x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sarutul lui Brancusi, in topul capodoperelor

Sarutul lui Brancusi, in topul capodoperelor

21 Mar 2005   •   00:00

"Sarutul" lui Constantin Brancusi se afla pe locul 27 in primele 100 cel mai bine vandute obiecte de arta din lume in 2004, intocmit de publicatia online Artprice.com.

  • de FLORINA ZAINESCU
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • SUCCES. "Baiatul cu pipa" a lui Picasso si Sotheby’s au fost liderii incontestabili ai pietei de arta in 2004
    Capodopera sculptorului nostru a fost vanduta cu 8 milioane de dolari pe 4 noiembrie 2004 in cadrul unei licitatii organizate de Sotheby’s, la New York. Ca urmare a acestui record, Constantin Brancusi a urcat pe locul 64 in topul celor mai bine vanduti artisti la licitatiile organizate in intreaga lume, o evolutie spectaculoasa, avand in vedere ca maestrul nostu se regasea in 2003 doar pe pozitia 755. Este remarcabil faptul ca, daca in 2003 au fost vandute 7 dintre lucrarile sale incasandu-se 451.071 dolari, anul trecut la licitatiile internationale si-au gasit stapani doar patru piese de Brancusi, care au adus 8,025 milioane de dolari.

    TOP. Clasamentul celor mai bine vandute obiecte de arta din lume in 2004 este condus de Pablo Picasso si al sau "GarIon à la pipe", care a obtinut 93 milioane de dolari la o licitatie organizata de Sotheby’s, la New York, la 5 mai. Pe locul secund "sta" "Maternite (II)" a lui Paul Gauguin, pe care Sotheby’s l-a vandut cu "doar" 35 milioane de euro, tot la New York. Aici si la aceeasi casa de licitatie a intrat in competitie si ocupanta locului trei in topul celor mai bine vandute obiecte de arta - "Jeanne H...buterne devant une porte" semnata Amedeo Modigliani, data pentru 28 milioane de dolari. A patra clasata este creatia lui Jan Vermeer Van Delft, "Young Woman seated at the Virginals" - 14,5 milioane de lire sterline. Pe locul cinci se situeaza Edouard Manet si a sa lucrare "Les courses au Bois de Boulogne", vanduta cu 23,5 milioane de dolari. "Group with Parasols", o lucrare semnata John Singer Sargent a ajuns pe locul sase in acest clasament "adunand" 21 milioane de dolari intr-o licitatie organizata de Sotheby’s la New York, pe 1 decembrie 2004. Claude Monet si al sau "Londres, Parlement, effet de soleil (…)" - vandut cu 18 milioane de dolari - au ocupat doar pozitia a opta in clasament.

    BONITATE. Concluzia ar fi ca 2004 a fost un an benefic pentru comertul cu opere de arta. Numarul obiectelor vandute a crescut cu 30%, comparativ cu 2003, iar cota de piata a marilor maestri s-a majorat cu 24,4% in perioada ianuarie-decembrie 2004, conform Artprice.com. Competitia acerba a determinat marile case de licitatii sa caute si sa scoata pe piata lucrari de arta tot mai valoroase. Iar principalul "beneficiar" al pieselor de top a fost New York-ul. Datorita accesibilitatii mari a pietei de arta, deprecierii dolarului si "goanei" dupa investitii alternative, acest oras s-a dovedit in 2004 locul ideal pentru vanzarea de obiecte la preturi de peste un milion de dolari. Piesa de top a fost tabloul lui Pablo Picasso - "GarIon à la pipe".

    BRANCUSI. "Sarut" de milioane de dolari

    RECORD. De altfel, cu o cifra de afaceri de 1.322 milioane de dolari obtinuta din vanzarea a peste 30.000 de obiecte, Statele Unite si-au confirmat, o data in plus, hegemonia pe piata de arta. Casele de licitatii americane au "cucerit" anul trecut 46,5% din piata de arta globala, comparativ cu o cota de piata de 42% in 2003. Si cifra de afaceri realizata in Statele Unite a crescut cu 45% intr-un singur an. Aceasta evolutie spectaculoasa a fost determinata de marirea volumului vanzarilor cu 15%, crestere dramatica a preturilor (cu 18,5% pe piata din New York) si de majorarea numarului de obiecte vandute pentru mai mult de un milion de dolari (229 de lucrari in New York, comparativ cu 132, in 2003).

    Cu o cota de piata de 26,9%, Londra a fost in 2004 a doua piata de arta din lume si prima din Europa. Aici preturile au crescut cu 14% in 12 luni, volumul tranzactiilor cu 9%, iar cifra de afaceri cu 22%. 69 de obiecte s-au vandut pentru sume ce au depasit un milion de lire sterline, recordul fiind detinut de o panza a lui Vermeer - "Young Woman seated at the Virginals" - care a obtinut 14,5 milioane de lire, la o licitatie organizata in orasul de pe Tamisa. Aceasta vanzare a intarit pozitia Londrei de lider al pietei de arta veche, licitatiile cu astfel de obiecte avand un urias succes aici.

    FLUCTUATII. Astazi, cotatiile artistilor impresionisti sunt cu mult mai jos comparativ cu nivelul lor din 1990. Lucrari de Monet sunt inca evaluate cu 36% sub nivelul din 1990, in timp ce creatiile lui Pissarro si Sisley au pierdut 25%, respectiv 43% din valoare, scrie Artprice.com.

    CEL MAI "BINE VANDUTI"
    In 2003, primii 10 artisti, dupa cifra de afaceri, au "adus" 393 milioane de dolari la licitatii. Prin comparatie, in 2004 vanzarile in top ten au adus venituri de 662 milioane de dolari, adica 18,6% din cifra de afaceri totala inregistrata pe piata de arta. Care au fost cel mai bine vanduti artisti anul trecut? 1. PABLO PICASSO este liderul de necontestat al pietei de arta, numai operele lui reprezentand 6,7% din vanzarile totale. Pretul de plecare al operelor lui Picasso cu 24% in 2004. Anul trecut si-au gasit noi stapani 1.264 de lucrari semate de marele maestru, aducand incasari de circa 241 milioane de dolari. 2. CLAUDE MONET este ocupantul pozitiei a doua, in 2004 fiind vandute 25 de creatii ale sale, in valoare de 80,467 milioane de dolari. Desi este numarul unu pe lista impresionistilor, artistul pare sa fi intrat intr-un con de umbra, comenteaza Artprice.com. Mai ales ca preturile pentru o opera de Monet au fost intr-o continua cadere in ultimii doi ani, scazand cu mai bine de 45%. 3. ANDY WARHOL si-a facut debutul in top ten in 1998, dupa ce casa de licitatii Sotheby’s din New York i-a vandut tabloul "Orange Marilyn" pentru mai bine de 17,3 milioane de dolari - un record pentru artist. In 2004, el a atins pozitia a treia pentru al doilea an consecutiv, "incasand" 77,5 milioane de dolari din vanzarea a 493 de obiecte. Remarcabil este ca pretul pentru un Warhol a crescut fenomenal, cu 646% in zece ani, fiind un exemplu ca si arta populara poate fi una foarte profitabila, comenteaza Artprice.com. 4. AUGUSTE RENOIR a avut un an linistit. In 2004 s-au vandut 220 de opere ale sale, cu 23 mai putine decat in 2003, obtinandu-se 44,63 milioane de dolari. Pe termen mediu, creatiile lui Renoir, pentru care a fost o cerere foarte mare in anii ’90, fac parte mai degraba din categoria "investitiilor sigure", decat din categoria celor generatoare de profit. 5. AMEDEO MODIGLIANI a urcat pe locul 5 dupa vanzarea de anul trecut a tabloului "Jeanne H...buterne devant une porte" pentru suma de 28 milioane de dolari - un nou record pentru Modigliani. In 2004, 19 lucrari de Modigliani si-au schimbat stapanii, aducand venituri de 42,6 milioane de dolari.

    CASE DE LICITATII
    Aceasta crestere impresionanta a pietei de arta a fost "provocata" si de competitiile organizate de celebrele case de licitatie Sotheby’s si Christie’s. Cei doi lideri de piata rivali s-au intrecut in vanzarea de "antichitati" de calitate mult mai buna comparativ cu 2003. Dintre acestea, nu mai putin de 378 de piese au fost date pentru mai mult de un milion de dolari, comparativ cu 229 in 2003. Sotheby’s a fost de departe castigatoarea acestei curse cu 223 de obiecte date cu peste un milion de dolari. Aceasta casa de licitatie a incheiat 47,8% din vanzarile de antichitati si obiecte de arta din lume, conform Artprice.com. De altfel, vanzarile Sotheby’s s-au majorat cu 75% in 2004, comparativ cu 2003. Noua dintre cele mai bine vandute 10 obiecte de arta anul trecut au fost sub ciocan la Sotheby’s. Cea mai "banoasa" piesa scoasa la licitatie de Christie’s in 2004, pictura lui Claude Monet "Londra, Parlamentul, efectul soarelui in ceata", care a adus 18 milioane de dolari la 3 noiembrie 2004, s-a situat doar pe locul 8 in topul celor mai bine vandute obiecte de arta anul trecut.

    AUTOHTON
    "Arta plastica romaneasca a fost la mare cautare anul trecut. Vanzarile au crescut gradual, ca si cotatiile unor artisti. De exemplu, cota lui Petrascu a crescut foarte mult, preturile la care s-au vandut lucrarile sale dublandu-se in cursul lui 2004. Si cotele celorlalti artisti s-au mentinut sau au crescut cu 10-15%, comparativ cu 2003", a declarat Alexandru Ghildus, presedintele Casei de Licitatie Monavissa. Cel mai "pretios" tablou vandut in 2004 de Casa Monavissa a fost un ulei pe carton semnat Iosif Iser si intitulat "Tataroaice". Cumparatorul acestuia a platit nu mai putin de 15.000 de euro. Pe urmatoarele trei locuri se afla lucrari ale lui Gheorghe Petrascu - "Peisaj cu Moschee", "Case la Targoviste" si "Natura statica cu ulcior negru" - care s-au vandut cu 14.250 de euro, 12.750 de euro si, respectiv, 10.500 de euro. La Casa de Licitatie Alis, cel mai scump tablou vandut in 2004 a fost "Nud vazut din spate" al lui Nicolae Tonitza, care s-a dat pentru nu mai putin de 62.874 de dolari in luna septembrie a anului trecut. De altfel, acesta a fost si cel mai scump tablou vandut in 2004 de o casa de licitatii autohtona. Dar 2004 a insemnat si afirmarea, in cadrul licitatiilor publice, a unor artisti romani destul de putin cunoscuti. Astfel au devenit foarte cautate lucrarile unui Jean Cheller sau Stefan Dumitrescu, pictori uitati pe rafturile negustorilor acum cativa ani.
    ×