x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scad chiriile magazinelor

Scad chiriile magazinelor

de Elena Stan    |    03 Sep 2010   •   00:00
Scad chiriile magazinelor
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Spaţiile comerciale din Capitală nu mai au căutare ca pe timpuri. Chiriile magazinelor stradale din Bucureşti au scăzut cu 30%-60% faţă de cele practicate în 2008, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă imobiliară More Real Estate Services pe piaţa spaţiilor comerciale stradale din Bucureşti pe perioada semestrul doi 2008-primul semestru din 2010.

Astfel, dacă în 2008 cel mai mult se plătea chiria la un magazin de pe Bulevardul Magheru, 150 de euro pe metru pătrat pe lună, pe Calea Victoriei, 130 de euro pe metru, în Piaţa Dorobanţi, 120 euro/mp/lună şi Calea Dorobanţi - 100 de euro, acum aceasta s-a redus simţitor. Chiriile s-au redus cu 60% pe Magheru şi Calea Victoriei, până la 60 euro/mp/lună, respectiv 55 euro/mp/lună. În Piaţa Dorobanţi şi pe Calea Dorobanţi, chiriile au scăzut cu 40%-45%.
Mai mult, din cauza creşterii gradului de neocupare a acestora, de la 5% la 25%, specialiştii în domeniu estimează o accentuare a scăderii chiriilor cu încă 5%-15%.

"Cea mai mare contracţie a chiriilor a fost măsurată în zonele unde preţurile aveau niveluri foarte ridicate. Astăzi, la numai doi ani de la începerea crizei, chiriile însumează mai puţin de jumătate din valoare", potrivit studiului. Studiul relevă că în toate cele cinci zone în care a fost împărţit Bucureştiul pentru realizarea studiului - zona de lux, ultracentrală, centrală, semicentrală şi periferică - preţurile cerute la închirierea spaţiilor comerciale stradale au înregistrat scăderi considerabile, pornind de la 30%. Cea mai mică scădere a fost înregistrată în zonele secundare sau acolo unde infrastructura a fost îmbunătăţită, schimbând astfel statutul acestora, cum ar fi zona Lipscani. "Există un stoc limitat de proprietăţi considerate execelente. Acestea sunt cele care au înregistrat cea mai mică scădere a valorii de închiriere şi cea mai scăzută rată de neocupare. Gradul de neocupare a crescut de la 5%-6% în 2008 la 15%, în unele zone atingând 25%", se menţionează în raport.

Potrivit autorilor studiului, prognoza economică rămâne negativă, fiind aşteptate noi măsuri de austeritate, astfel că ar mai putea exista ajustări ale chiriilor de 5%-15%. "Cu toate acestea, pe măsură ce lumea iese din recesiune, probabil 2011-2012, previzionăm o creştere semnificativă a numărului de investitori interesaţi de ceea ce deocamdată poate fi descrisă doar ca o piaţă cu mare potenţial", precizează sursa citată.La realizarea studiului au fost analizate 500 de proprietăţi.


Din 2008, chiriile s-au micşorat cu 60% în Bucureşti
În zona ultracentrală Piaţa Unirii, Bulevardul Unirii, Bulevardul I.C. Brătianu, centrul vechi, Universitate, Piaţa Română şi Piaţa Victoriei - , preţul mediu în 2008 era de 77 euro/mp/lună, cu maxime de 100 de euro în Piaţa Română. În primul semestru din 2010, chiriile au scăzut în medie cu 48%, cel mai mult în Piaţa Unirii - 55%. Chiriile în zona centrală, care cuprinde printre altele Piaţa Alba-Iulia, Piaţa Muncii, Bulevardul Carol, Ion Mihalache, s-au redus de la o medie de 70 de euro/mp/lună până la 32,5 euro/mp/lună. O diminuare mai accentuată a chiriilor spaţiilor stradale, de până la 58%, a avut loc în zona semicentrală - Calea Vitan, Nerva Traian, Timpuri Noi, Calea 13 Septembrie, Gara de Nord, Obor, Iancului etc. Şi spaţiile din zona periferică Iuliu Maniu, Bulevardul Timişoara, Şoseaua Pantelimon, Colentina, Calea Crângaşi, Berceni, Giurgiului se închiriază acum cu 50% mai ieftin decât în 2008, media chiriilor ajungând la 28 euro/mp/lună.

×
Subiecte în articol: economic