Scăderea anuală a PIB, la finele celui de-al doilea trimestru, s-a accentuat la 7,5%. Oficiali de la Ministerul de Finanţe recunosc că există riscul ca prognozele care au stat la baza acordului cu FMI şi CE să nu se adeverească.
Scăderea anuală a PIB al României s-a plasat la finele celui de-al doilea trimestru la 7,5%, mai accentuată faţă de cea de 6,2% de la sfârşitul primelor trei luni, însă contractarea trimestrială a economiei a încetinit în aprilie-iunie comparativ cu trimestru anterior, potrivit Raiffeisen Bank. Astfel, declinul economiei va încetini în perioada aprilie-iunie faţă de scăderea trimestrială de 4,6% a Produsului Intern Brut (PIB) înregistrată în primele trei luni ale anului. Totodată, Raiffeisen se aşteaptă la o nouă contractare a PIB în trimestrul al treilea, urmată de o revenire uşoară în ultima parte a anului.
Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Cosmin Coman a declarat că ţinta de corecţie a deficitului pentru anul 2009 a fost asumată la nivel politic, prin pachetul de asistenţă financiară pe termen mediu şi, dacă va fi cazul, România va întreprinde măsuri suplimentare pentru atingerea acestei ţinte.
"Există însă riscul, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor ţări, ca prognozele care au stat la baza măsurilor prevăzute să nu se adeverească şi, în acest sens, România contează pe sprijinul Comisiei în a identifica împreună cele mai bune acţiuni, dacă va fi necesar", se arată într-un comunicat al Finanţelor.
Surse apropiate Fondului Monetar Internaţional (FMI) au opinat în urmă cu câteva zile că FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by, care anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7%-8%.
Consiliul miniştrilor de Finanţe (ECOFIN) ai statelor membre UE a cerut României şi altor cinci ţări vizate de procedura de deficit excesiv să ia măsuri, cel târziu până la 7 ianuarie 2010, pentru corectarea deficitului bugetar.
Citește pe Antena3.ro