x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandalul contractelor cu energie ieftină

Scandalul contractelor cu energie ieftină

19 Iun 2012   •   19:53
Scandalul contractelor cu energie ieftină

Premierul Victor Ponta si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu s-au acuzat ieri reciproc pentru situatia in care a ajuns Hidroelectrica, considerata 'perla“ sistemului energetic romanesc.

Ponta a adus in discutie doua documente din 2010, privind exporturile de energie realizate de catre Electrica in Serbia, prin Rudnap, printr-un cos de energie adunat de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurile energetice Turceni si Rovinari. Premierul a spus ca cele doua exporturi s-au derulat la preturi sub cel al pietei si si-a exprimat convingerea ca DIICOT si DNA vor elucida cazul.

'Insa nu as vrea nici sa va dezamagesc si sa va arat ca incepem sa gasim documente privind organizarea exportului de energie electrica la preturi de 128 de lei pe MW, 174 si 180, in timp ce preturile pe piata erau 220, semnate de... aveti dreptul sa ghiciti cine le-a semnat, ca vi le si dau ­ avem si datele 25.08 2010 si 03.09.2010 ­ domnul... cel care nu minte, nu fura, el se jura ca nu fura si l-am prins cu notele... domnul Adriean Videanu. Sunt convins ca DIICOT si DNA vor elucida toate aceste aspecte, pentru ca o sa fiti foarte uimiti unde a ajuns aceasta energie. Eu stiu ­ prin Cipru, in Piatra Neamt“, a spus Ponta.

In urma cu o saptamana, primul-ministru spunea ca va pune la dispozitia DNA toate documentele din care rezulta prejudicierea Guvernului, ca principal actionar al Hidroelectrica, prin prelungirea contractelor bilaterale pana in 2018 in mandatul lui Adriean Videanu.

In replica, a iesit la rampa si fostul ministru al Economiei. 'Legat de Hidroelectrica, aproape toate contractele, cu exceptia a doua, care s-au semnat in timpul domnului ministru Seres, toate contractele cu baietii destepti s-au semnat in perioada 2003-2004, cand domnul Ponta era seful Corpului de Control si Antifrauda al Guvernului Nastase. Ori a stiut de aceste contracte si este complice la prejudiciul adus Hidroelectrica pe care domnia sa il reclama, ori nu a stiut si este neglijenta in serviciu“, a declarat fostul oficial.

Acesta este celebrul scandal 'biletelul“ Alro, in care presedintele Traian Basescu a scris de mana: 'Rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesele Guvernului si, daca este posibil, si cu interesele economiei nationale“. Memoriul a fost trimis de la Cotroceni la cabinetul ministrului Seres. Ulterior acest caz a devenit un subiect de ancheta al procurorilor care au inregistrat convorbiri intre reprezentantii rusi de la Alro si familia Udrea-Cocos, care a aranjat audienta la Cotroceni a acestora. Parchetul a dat NUP fara a intra in detaliile cazului despre care s-a invocat si plimbarea unei valize cu 4 milioane de euro care a intrat la Cotroceni.

×