x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scrisoarea FMI: economia va creşte cu 1,5%. România şi-a asumat reducerea datoriilor istorice cu 6 miliarde de lei

Scrisoarea FMI: economia va creşte cu 1,5%. România şi-a asumat reducerea datoriilor istorice cu 6 miliarde de lei

04 Iul 2012   •   17:36

Autoritatile romane anticipeaza o crestere economica de 1,5% in 2012, desi slabiciunile din zona euro vor continua sa afecteze activitatea, se arata in ultima Scrisoare de intentie cu Fondul Monetar International.

Cresterea va fi determinata de o redresare a cererii interne si de o mai buna absorbtie a fondurilor UE, precizeaza documentul mentionat. "Se proiecteaza o inflatie care se mentine in intervalul tintit de BNR, desi aceasta va creste temporar catre limita superioara a acestui interval in trimestrul trei din cauza efectelor de baza. Deficitul de cont curent va fi de aproximativ 4,5% din PIB in 2012, reflectand rezultate ale activitatii comerciale putin mai slabe decat se anticipase in primele luni ale anului", mentioneaza scrisoarea de intentie catre FMI.

 Potrivit autoritatilor de la Bucuresti, riscurile privind activitatea economica continua sa fie acelea de a se inregistra niveluri mai scazute din cauza evolutiilor de pe pietele financiare internationale. Implementarea cu prudenta a politicilor va fi esentiala pentru cresterea increderii si asigurarea unor rezerve de politici.

Datoriile, reduse cu 1% din PIB
Arieratele companiilor de stat monitorizate de FMI vor fi reduse cu 5-6 miliarde lei (1% din PIB) in semestrul al doilea al anului 2012.   "Inregistram progrese in procesul de reducere a arieratelor in cadrul companiilor monitorizate prin operatiuni de convertire a datoriilor in actiuni, plati si alte operatiuni de ordin financiar. Anticipam ca aceste masuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu 5 pana la 6 miliarde lei (1% din PIB) in semestrul al doilea al anului 2012", precizeaza documentul oficial.

Tintele privind arieratele Bugetului de Stat si ale autoritatilor locale au fost ratate in primul trimestru, in principal din cauza presiunilor de cheltuieli la nivelul spitalelor si autoritatilor locale. Dupa un an de scadere a arieratelor si facturilor neplatite la nivelul bugetului general consolidat, la inceputul anului 2012 arieratele au crescut, fapt ce a condus la neindeplinirea tintelor programului atat pentru bugetul de stat cat si pentru bugetele locale.   Arieratele au crescut cu 73 milioane lei, situandu-se acum la aproximativ 0,2% din PIB (fiind concentrate mai ales la autoritatile locale). La intreprinderile de stat monitorizate in cadrul programului, in primul trimestru al anului 2012 arieratele s-au mentinut la 2,7% din PIB, sub plafonul indicativ prevazut in program.

Numarul de angajati in sectorul public a fost redus in primul trimestru din 2012 cu inca 7.000 de posturi, ceea ce a dus la un nivel mai redus al cheltuielilor cu salariile, potrivit scrisorii de intentie. "Aceste resurse au fost redirectionate catre cheltuieli mai mari de capital si catre cofinantarea proiectelor finantate din fonduri UE. Prin urmare, desi executia proiectelor din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) a fost sub nivelul planificat, cheltuielile totale de capital au fost mai mari decat se programase", precizeaza documentul mentionat.

Consolidarea fiscala va continua in anul 2012, deficitul scazand cu aproximativ 2 puncte procentuale din PIB in termeni structurali comparativ cu anul 2011. Cu toate acestea, avand in vedere conditiile economice precare, autoritatile romane au decis sa relaxeze usor procesul de consolidare fiscala comparativ cu ceea ce isi propusesera anterior. Deficitul cash va creste de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB, in timp ce deficitul in termeni ESA se va mentine sub 3% din PIB.

×