x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpirea gazelor, amânată pe 2015-2017

Scumpirea gazelor, amânată pe 2015-2017

de Daniel Ionaşcu    |    30 Ian 2012   •   21:00
Scumpirea gazelor, amânată pe 2015-2017

Dupa ce au slavit liberalizarea preturilor pentru gaze naturale si electricitate ca masura care va re­zol­va bubele sistemului energetic, au­toritatile au realizat ca impactul ar fi prea greu pentru populatie si in­dustrie, iar acum incearca sa scape din chingile 'centurii de sigu­ranta' pe care si-au montat-o singure.

Presedintele Traian Basescu anun­ta acum doua zile ca se va in­cerca o replanificare a li­be­ra­lizarii preturilor la energie si gaze, atat pentru populatie, cat si pentru companii. 'Va trebui sa incercam o reprogramare la orizontul 2020 pentru populatie si 2015-2017 pentru agentii economici', a mai spus Basescu.

Numai ca anul trecut Romania a convenit cu Fondul Monetar International (FMI) liberalizarea preturilor. Tara noastra se angajase sa prezinte CE si FMI un calen­dar clar de liberalizare a pre­turilor reglementate la gaze si curent electric pana la finele lunii ianuarie 2012. Termenul initial era de septembrie. Pretul pentru firme urma sa fie liberalizat pana la 31 decembrie 2013, iar pentru populatie pana la finele lui 2015. Cei mai mari beneficiari ai liberali­za­rii ar fi Petrom, Romgaz si distribuitorii E.ON si Gaz de France pentru 'aurul albastru', in vreme ce pe zona de energie ar fi beneficiat Enel, CEZ si Electrica.

La inceputul anului trecut Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, anunta ca 'preturile preferentiale ale unor producatori de energie si gaze din tara noastra cu baietii destepti produc perturbari ale sistemului si dezavantajeaza restul consumatorilor'. Desi pe hartie suna bine, in fapt, asta ar fi insemnat cresteri consistente de pret pentru consumatorii finali, in conditiile in care Romania este penultima din UE la venituri.

×