x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpiri - Noi taxe la carburanti

Scumpiri - Noi taxe la carburanti

de Adrian N. Ionescu    |    05 Dec 2006   •   00:00

La 1 ianuarie 2008, pretul carburantilor "la pompa" ar putea fi cu 20% mai mare decat acum, dupa introducerea unei taxe de mediu, potrivit unui studiu elaborat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE), citat de Mediafax. La1 iulie 2007 si 1 ianuarie 2008 se vor adauga taxe de cate 10 eurocenti/litru, obtinandu-se venituri bugetare anuale de un miliard de euro.

In prezent, pretul la pompa al benzinei si motorinei este de 3,15-3,7 lei/litru. Taxele reprezinta deja peste jumatate din costul final al carburantilor.

Noile taxe sunt menite sa asigure resursele statului pentru cofinantarea proiectelor de mediu, in urmatori 10 ani, nevoile ridicandu-se la aproximativ 15 miliarde de euro, potrivit CEROPE. Veniturile Fondului de Mediu sunt de un milion de euro anual, iar cheltuielile sunt anticipate la un miliard de euro anual.

Analistii CEROPE sustin ca o scumpire a carburantilor cu 10% adauga la inflatie circa 1%. Efectele noilor taxe ar urma sa fie atenuate de temperarea preturilor petrolului si de aprecierea leului. Romania mai trebuie sa creasca si accizele la carburanti.

×
Subiecte în articol: economic