x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Se poartă mobila personalizată

Se poartă mobila personalizată

de Daniela Ivan    |    30 Aug 2007   •   00:00
Se poartă mobila personalizată

Piaţa mobilei a avansat cu 30% anul trecut, ritmul menţinăndu-se şi in prima parte a acestui an. O mare parte din creştere provine de la fabricile care fac mobilă pe comandă şi de la exportatorii de mobilier din Italia, Germania sau Polonia.

Romănii au inceput să-şi schimbe mobila veche din casă. Vănzările au atins anul trecut cifra-record de 964 de milioane de euro, faţă de 864 de milioane de euro in anul 2005, respectiv 352 de milioane de euro in 2001, conform datelor oferite de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din Romănia (APMR). Insă nu toate firmele de profil reuşesc să apuce ceva din banii pe care romănii sunt dispuşi să-i aloce schimbărilor din locuinţă. "Cele mai bine cotate pe piaţă sunt firmele care au designeri, care meg acasă la client pentru a le face mobilă personalizată, la comandă", spune Aurica Sereny, director general in Ministerul Economiei şi Finanţelor. Ea adaugă că şi firmele mari s-au adaptat acestei tendinţe şi şi-au angajat specialişti care să-i consilieze pe clienţi. Dacă pănă acum trei-patru ani nu prea existau ateliere care făceau mobilă la comandă, acum aceste fabrici deţin aproape 35%-40% din piaţă, spune Aurel Rizea, preşedintele executiv al APMR, prezent la conferinţa de prezentare a tărgului internaţional de mobilă BIFE-TIMB, organizat de Romexpo la inceputul lunii septembrie.


IMPORTURI. Bine cotată de romăni este şi mobila din import, care reprezintă 30% din vănzările realizate anul trecut. "Din consumul intern, in valoare de 977,3 milioane de euro, aproape 300 de milioane de euro au fost importuri", spune Rizea. El adaugă că mobilierul cel mai bine primit de piaţă vine din Italia, Germania şi Polonia şi este o mobilă de serie, cu preţ mai ieftin. Totuşi, fabricile autohtone au căştigat teren in ultimul timp faţă de importuri. Potrivit datelor statistice, in anul 2002, vănzările de mobilă erau impărţite aproape jumătate-jumătate intre producţia autohtonă şi importuri, iar acum procentul este net in favoarea firmelor romăneşti. Cu alte cuvinte, de creşterea de mobilă din ultimii ani au beneficiat producătorii locali, care au inceput să producă la comandă.


EXPORTURI. In schimb, firmele exportatoare au inregistrat pierderi. "Producătorii de mobilă au mers in pierdere cu activitatea la export anul acesta, avănd in vedere că euro s-a depreciat de la inceputul anului cu 8% faţă de leu, iar marja de profit pentru această activitate este de circa 7%", a spus preşedintele APMR. Totuşi, in ciuda condiţiilor financiare dezavantajoase, exporturile de mobilier au crescut cu circa 10% in prima parte a anului 2007. Conform statisticilor oficiale, in prezent, peste 60% din producţia romănească de mobilă este exportată. Exporturile de mobilier s-au cifrat in 2006 la 964 de milioane de euro, Romănia deţinănd locul 22 la exporturi la nivel mondial. Principalele ţări in care producătorii romăni exportă mobilă sunt Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Olanda.


Salarii foarte mici

"Anul acesta, salariul mediu brut al lucrătorilor din industria mobilei a crescut cu 55%, la 220 de euro, dar este in continuare foarte mic faţă de nivelul salariilor din celelalte state din Uniunea Europeană. Astfel, nivelul salarial este de zece ori mai mic decăt in Germania, de şapte ori mai scăzut decăt in Franţa şi in Italia şi de trei ori decăt in Ungaria", a declarat Rizea. Muncitorii pleacă spre ţările din UE, iar firmele romăneşti au inceput să simtă lipsa salariaţilor specializaţi. Salariile foarte mici din acest domeniu sunt principala cauză pentru care oamenii preferă să migreze in UE.


Marfa romănească e cea mai ieftină

Preţul mobilei nu va creşte in acest an, in ciuda dificultăţilor din sector. "Nu sunt motive speciale să majorăm preţurile", a explicat Rizea, care nu a exclus faptul că o eventuală majorare de preţuri ar putea fi dictată de creşteri de preţuri la energie. Totuşi, potrivit unui studiu al Eurostat, mobila din Romănia este cea mai ieftină din Europa, mai ieftină decăt in Bulgaria, Ungaria sau Cehia. Este de pesupus că, o dată cu aderarea la Uniunea Europeană, preţurile vor tinde să se alinieze, şi din acest motiv unii producători estimează o creştere de preţuri in următorii cinci-şapte ani.

×
Subiecte în articol: economic anul mobila