Anul agricol 2020 pare să fie total compromis încă de pe-acum, pe fondul unei secete la fel de severe ca în 1946, după cum spun și fermierii mai în vârstă, dar și măsurătorile oficiale. Astăzi, plantele ar fi trebuit să ajungă la cel puțin jumătate din stadiul de dezvoltare, dar „e numai iarbă pe câmp, și aceea pe jumătate uscată”, iar în sol umiditatea e la 25-30% din necesar, potrivit cultivatorilor chestionați de Jurnalul. Ei acuză Guvernul că tergiversează la nesfârșit măsurile promise de sprijin antisecetă, comisiile oficiale ajungând abia acum pe teren pentru constatarea pagubelor în baza cărora se vor acorda despăgubiri.
„În aprilie, când trebuia să avem 80-90 de litri pe metrul pătrat umiditate în sol, aveam doar 17 litri. Acum, ar trebui să avem 150-180 de litri - sunt mai puțin de 40”, ne-a declarat cultivatorul Ioan Benea. „Câmpul e gol, e numai iarbă pe jumătate uscată. Dacă mai continuă seceta asta o săptămână-două, va fi compromis totul. Ar trebui să plouă încontinuu vrei trei zile la rând ca să-și revină vegetația. Noi am făcut toate cheltuielile și investițiile și deocamdată nu avem nimic. Despăgubiri? Parcă am auzit ceva, dar nu cred că vom primi până la toamnă”, a spus Ioan Benea. Ca fost președinte al Federației Cultivatorilor de Cartofi din România, el a spus că n-a mai rămas nimic din această cultură. „Cartoful e istorie. În urmă cu 20-30 de ani, numai eu aveam în administrare 325 de hectare de loturi semincere. Acum, ar fi mare lucru dacă întreaga țară ar avea 300 de hectare”.
Verdictul ANM: „secetă extremă”
Prognoza agrometeorologică pentru perioada 19-25 mai 2020, publicată ieri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), arată că în cultura grâului de toamnă, spre exemplu, „conținutul de umiditate din sol pe profilul 0-100 cm se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, Transilvania și cea mai mare parte a Maramureșului”. Iar în stratul de sol 0-20 cm, în cultura neirigată de porumb, „se vor înregistra deficite de apă - secetă pedologică - pe suprafețe extinse din Moldova, Transilvania, nordul Banatului și Muntenia”.
Așadar, statul cunoaște îndeaproape situația din agricultură. Cum îi ajută pe fermieri? „Se tot discută, se tot analizează… Sunt niște vorbe, niște promisiuni și atât. Abia acum au ieșit pe teren comisiile care constată pagubele. Pe baza acestor măsurători, vom primi probabil și ceva despăgubiri, dacă se vor da”, ne-a declarat Nicolae Sitaru, liderul unei federații agricole specializată în culturile mari.
În fine, și la Tulcea este semnalată o secetă fără precedent, fermierii din acest județ fiind deja convinși că la toamnă nu va mai avea rost să scoată combinele în câmp. Pentru că nu vor mai avea ce să recolteze.
Spre deosebire de alți ani, seceta din primăvara 2020 este dublată de faptul că iarna nu a fost zăpadă, astfel că umiditatea din sol era precară încă din toamna trecută.