Podgorenii autohtoni spun că 2007 va fi un an special pentru cei care iubesc vinul. Licoarea obţinută din noua recoltă va fi una de excepţie.
Podgorenii autohtoni spun că 2007 va fi un an special pentru cei care iubesc vinul. Licoarea obţinută din noua recoltă va fi una de excepţie.
Specialiştii estimează că producţia de vin 2007 va fi una specială, mult mai bună decăt cea din 2006 şi 2005. Din punct de vedere calitativ. Insă, ca volum, nu vom ajunge, probabil, nici măcar pănă la nivelul de anul trecut, cănd s-au adunat in butoaie circa 5,5 milioane de hectolitri de licoare bachică. "Calitatea este bună, chiar foarte bună in anumite areale viticole, dar, din punct de vedere al cantităţii, producţia de struguri este mică, in special pentru strugurii roşii", potrivit lui Basil Zărnoveanu, director general al Provinum. Lucru confirmat şi de podgoreni.
RECAŞ. In viile de la Recaş culesul a inceput deja. La 23 august, cu aproape o lună mai devreme decăt de obicei. "Producţia de anul acesta va fi una deosebită, din punct de vedere calitativ, comparativ cu cea din anul 2000, care a fost unul de referinţă pentru noi. Din punct de vedere cantitativ, avem cam 10-11 tone de struguri la hectar, cam cu 30%-40% mai mult ca anul trecut", a declarat Ioan Georgiu, directorul general al producătorului Recaş.
CARL REH. Şi Carl Reh a inceput să străngă roadele din viile sale. La 24 august. Ca de obicei, după cum spune Ana Rodica Capatina, directorul general. "Strugurii sunt foarte copţi, iar recolta va fi foarte bună din punct de vedere calitativ", ne asigură şi ea. Din punct de vedere cantitativ, in butoaiele cramei se vor "linişti" circa trei milioane de litri de vin.
COTNARI. La Cotnari, culesul viilor incepe măine, cu puţin mai devreme decăt anul trecut, cănd ciorchinii au luat calea preselor prin septembrie. "Cantitativ, recolta de anul acesta va fi cu circa 10% mai mică decăt anul trecut, situăndu-se undeva in jurul a 9 milioane kilograme de struguri", a declarat Laurenţiu Anghel, director de marketing la Cotnari. "Calitativ insă, vinul obţinut va fi peste cel obţinut in 2006 şi 2005", a precizat el.
MURFATLAR. In podgoria dobrogeană se fac ultimele pregătiri inainte de debutul campaniei de recoltare: revizia instalaţiilor şi aducerea culegătorilor. Culesul va incepe şi aici mai devreme decăt de obicei, insă cu foarte puţin, ne-a spus Laura Muşat, director de Relaţii Publice la Murfatlar. Dacă asupra cantităţii de struguri şi de vin pe care le vor obţine in această toamnă oficialii Murfatlar nu vor să se pronunţe inainte de finalizarea acţiunii "culesul", in ceea ce priveşte calitatea licorilor ei asigură că va fi una "specială". "Consumatorii se vor bucura de un vin extraordinar, care va apărea pe piaţă mai devreme decăt de obicei", a spus Muşat.
DEFICIT. "Producţia de anul acesta nu va fi suficientă, cel mai probabil, pentru a echilibra deficitul de vin din Romănia, după producţia mică din 2006 şi cea foarte proastă din 2005, care au lăsat cramele goale", consideră el. Deci, ne putem aştepta la o scumpire a vinului, deşi producătorii nu vor incă să-şi anunţe intenţiile la acest capitol.
Ciumă sau mumă?
Vremea a fost şi mumă, şi ciumă pentru viticultori in 2007. Pentru că a acţionat pe principiul "ce nu te omoară te face mai bun". Iarna blăndă, cu zăpadă puţină, a accentuat deficitul de apă din sol. Şi cum ploaia ne-a cam lipsit şi primăvara, şi vara, seceta s-a accentuat. Foarte afectate au fost podgoriile din regiunea Dealu Mare, Murfatlar, Bujoru şi Tărnave, unde s-a inregistrat un deficit de apă de peste 120 litri/mp, potrivit lui Zărnoveanu. In august au venit ploile. Cu furtună şi grindină la purtător in unele zone. Şi au afectat frunzele şi boabele, distrugănd recolta in proporţie de 10% pănă la 40% (in Tohani, de exemplu). Insă aceleaşi ploi au contribuit la dezvoltarea boabelor, permiţănd recuperări de producţie. Aşa cum seceta şi temperaturile foarte ridicate au ferit via de boli şi au favorizat acumularea de zahăr in boabele de strugure intr-o proporţie mai mare decăt de obicei, ceea ce face vinul mai bun.