x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SECETĂ. Hidroelectrica cere din nou forţa majoră, de la 1 august

SECETĂ. Hidroelectrica cere din nou forţa majoră, de la 1 august

de Daniel Ionaşcu    |    12 Iul 2012   •   13:24
SECETĂ. Hidroelectrica cere din nou forţa majoră, de la 1 august

Hidroelectrica pregateste din nou documentatia pentru a cere activarea clauzei de forta majora, dupa ce seceta s-a instalat din nou in cea mai mare parte a zonelor tarii, au declarat pentru Jurnalul National surse din sectorul energetic.

"Prognoza s-a revizuit, acum se estimeaza ca vom produce 13 TWh, chiar mai putin decat anul trecut. Mai mult, ni s-a marit (de catre ANRE-nr) cantitatea pe care trebuie sa o livram populatiei la 5,5 TWh si ni s-a scazut pretul de la 86 la 72 de lei/MWh", au afirmat sursele.

Problema nu este noua pentru companie, aceasta declansand forta majora anul trecut in luna septembrie anul trecut dupa ce ce timp de cateva luni compania a ignorat prognozele si a cumparat energie de pe OPCOM pentru a-si indeplini obligatiile din contracte. Ulterior, fostul director general Constantin Trihenea a cerut in iarna lui 2011 cresterea cu 50% a pretului reglementat, motivand prin cresterea costurilor de productie din cauza secetei si prin majorarea de patru ori a pretului apei turbinate, operata de Apele Romane.

Problemele cu apa au fost mereu in atentia societatii in acest an, insa au trecut in plan secundar din cauza insolventei ceruta de catre conducere in luna iunie si a renegocierilor perpetue cu "baietii destepti". De altfel, directorul Dragos Zachia declara la inceputul acestui an ca bugetul companiei de stat este fundamentat pe productia a 15 TWh, dupa ce anul trecut - afectat de seceta - fusese de doar 14,4 TWh.

UPDATE: compania a anuntat oficial ca va cere activarea clauze de forta majora de la 1 august.

×