Valul de revolte sociale care au zguduit Orientul Mijlociu, SUA, Grecia, Spania si alte tari anul trecut a ajuns acum in Europa de Est. Amplele demonstratii impotriva regimului Orban in Ungaria, grevele lucratorilor ceferisti si minerilor din Bulgaria precum si doua saptamani de proteste in Romania sunt o dovada in acest sens, este de parere Peter Schwarz, secretarul Comitetului International al celei de-a Patra Internationale, intr-un articol publicat de World Socialist Web Site.
Din punct de vedere politic, protestele includ toate culorile curcubeului. Unele au loc spontan, in timp ce altele sunt organizate de aripi rivale ale elitelor conducatoare, incercand sa intervina si tendinte de ultra-dreapta. Forta motrice a protestelor este decalajul social profund care s-a creat in cei 20 de ani de la restaurarea capitalismului. Promisiunile de democratie si prosperitate facute pentru a justifica restaurarea capitalismului in 1989 au ocazionat un cosmar social, crede Schwarz.
Aderarea la UE in 2004 si 2007 nu a ameliorat situatia, ci a inrautatit-o, este de parere analistul. Preturile au crescut, in contextul in care salariile au stagnat iar puterea de cumparare a scazut. Chiar fabrici relocate in Europa de Est datorita salariilor mici (cum ar fi Nokia la Cluj, in Romania), s-au inchis acum iar productia s-a mutat in Asia si fosta URSS, unde salariile sunt si mai mici.
Criza financiara internationala din 2008 si urmarile acesteia au fost picatura finala. UE si FMI insista asupra faptului ca tarile est-europene sa-si restructureze bugetele prin distrugerea a tot ce a mai ramas din cheltuielile sociale. Desi nu au beneficiat de euro, ele trebuie sa plateasca acum pentru criza monedei, apreciaza semnatarul articolului.
Rezultatul este o criza sociala de proportii revolutionare. Tarile din Europa de Est sunt printre cele mai inegale din lume. In timp ce o clasa mica de titulari de proprietate, politicieni si oficiali cu relatii la UE se scalda in lux, marea majoritate a oamenilor se lupta sa supravietuiasca.
Un lucrator dintr-o fabrica mare din Bulgaria castiga sub 200 de euro pe luna. In Polonia si Ungaria, salariul unui profesor de scoala primara - chiar luand in calcul puterea de cumparare diferita - este sub o treime din salariul unui coleg german. In Romania, un muncitor calificat castiga intre 300 si 500 de euro brut pe luna iar profesionistii educati castiga ceva mai mult. Sase mii de medici au parasit tara de la aderarea la UE.
Evolutiile viitoare din toate tarile din Europa de Est, vor depinde de lectiile invatate din experienta istorica a stalinismului, conchide semnatarul articolului.