„Decizia CSAT de ieri (marți - n.r.) este o veste extraoridnară pentru Forțele Aeriene, dar și pentru întreaga Armată a României. Ceea ce am prezentat în CSAT a fost concepția de realizare a capabilității de apărare antiaeriană folosind aeronave de generația a cincea. Asta înseamnă că am obținut aprobarea CSAT-ului asupra modului în care urmează să derulăm acest proces de înzestrare cu avioane F35 și faptul că avem o opțiune fermă pentru dotarea Forțelor Aeriene cu avioane de generația a cincea F35. Urmează procesul de achiziție”, a declarat, miercuri, generalul Petrescu.
Acesta a precizat că urmează să fie trimisă în SUA o scrisoare privind prețul și disponibilitatea acestor aeronave, să fie fundamentate documentele de achiziție, să se ceară aprobarea Parlamentului, după care să se realizeze contractul.
„Avem experiența capacității operaționale a primei escadrile de F16 și știm că urmează o perioadă îndelungată până la operaționalizarea unei astfel de capabilități. Ceea ce ne propunem noi este să începem acum și în perspectiva anilor 2030, atunci când avioanele F16 pe care le avem în dotare îi vor epuiza resursa, să putem să trecem la noul tip de avion,. Despre preț, disponibilitate și așa mai departe, vom discuta în momentul în care avem răspunsul de la partea americană privind prețul și disponibilitatea”, a mai spus șeful Statului Major al Apărării.
Petrescu a vorbit și despre celelalte programe de înzestrare, afirmând că procentul de 2,5% din PIB reprezintă „un mare sprijin” pentru realizarea capacităților de sprijin pentru apărare ale Armatei României.
„Din acest 2,5%, aproximativ 37% din întreaga sumă sunt repartizate programelor de înzestrare. Ne interesează o distribuție armonioasă între categoriile de forțe și o investiție foarte mare în zonele unde suntem cel mai vulnerabili: Marea Neagră și capabilitățile noastre pe Marea Neagră sunt în atenția Statului Major al Apărării. De curând am ieșit în Parlament cu aprobare pentru programul „Mașină de luptă a Infanteriei”, pentru programul „Obuziere 155 mm”, pentru programul de capabilități de apărare antiaeriană SHORAD-VSHORAD și pentru rachete pentru avioanele F16. Acestea au fost aprobate de curând de Parlament”, a afirmat generalul Daniel Petrescu.
Întrebat despre fregate, acesta a precizat că este în dezbatere și speră să fie aprobat în curând pacchetul de dotări pentru Forțele Navale: „Vom proceda după lege în același timp ne interesează să dezvoltăm și alte capabilități, cum ar fi rachetele de coastă, rachete pe navele purtătoare de rachete, submarine și vânătoare de mine”.
În ședința CSAT s-a stabilit ca procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare să continue prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35.
„Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia. În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a. În cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au fost analizate şi alte teme din domeniul securităţii naţionale”, a transmis Președinția.
(sursa: Mediafax)