x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Semne de intrebare

Semne de intrebare

de Marina Constantinoiu    |    31 Oct 2005   •   00:00

Scandalul iscat de Raportul Volcker, care incrimineaza 2.253 de companii din 60 de tari ca ar fi profitat ilegal de Programul "Petrol contra hrana", nu a incetat in nici una dintre capitalele citate de acesta.

SUB EGIDA ONU. In aprilie 2004, secretarul general al ONU, Kofi Annan, a aprobat o ancheta la nivel inalt, pentru a determina conditiile in care s-a desfasurat Programul Natiunilor Unite intitulat "Petrol contra hrana". Pentru a duce la bun sfarsit ancheta, comisia a cheltuit circa 30 milioane de dolari.

COMISIA SI SEFUL EI. Comitetul de Ancheta Independent (IIC) a fost prezidat de Paul Volcker, fost presedinte al Rezervei Federale Americane. Faptul ca aceasta ancheta a fost coordonata de un american aduce un semn de intrebare in privinta independentei comisiei.

Mandatul comisiei a fost investigarea in exclusivitate a gestionarii programului de catre ONU si nu lansarea unui amplu proces de ancheta care sa clarifice in ce masura companiile participante la program au facut uz de practici ilicite pentru obtinerea sau derularea de proiecte.

Intrucat intreaga arhiva a Oficiului Natiunilor Unite de programe pentru Irak a fost transferata la 21 noiembrie 2003 Autoritatii provizorii a coalitiei de la Bagdad, majoritatea probelor administrate in procesul de ancheta se bazeaza pe declaratii ale unor persoane implicate in program si, se pare - potrivit acelorasi surse ale ONU - , mai putin pe documente. Firmele franceze si rusesti domina lista asa-ziselor "spagi" platite regimului lui Saddam Hussein pentru a castiga contractele Programului "Petrol contra hrana". Nu intamplator s-au aflat Franta si Rusia in fruntea statelor care s-au opus cu vehementa declansarii razboiului din Irak.

ANCHETA
"Nu vreau sa dau nastere la speculatii, dar am deschis o ancheta care sa stabileasca implicarea societatilor romanesti publice sau private in acest program"
Mihai-Razvan Ungureanu
ministru de Externe
OFICIAL
"In raportul final, in forma oficiala transmisa ONU, raportul nu face referire la firme si nume romanesti, cu exceptia companiei Bulf Drilling and Oil Servicii, care avea filiale in Irak si Romania"
Mihai-Razvan Ungureanu
ministru de Externe

RUSII VOR SA STIE SURSELE
Rusia ar putea cere Comisiei Volcker, care a anchetat neregulile din Programul ONU "Petrol contra hrana", sa precizeze sursa documentelor false pe care le-a primit, a declarat, sambata, ministrul rus de Externe, citat de pagina electronica a Agentiei RIA Novosti. Serghei Lavrov a declarat ca autoritatile ruse studiaza cu foarte mare atentie raportul final al Comisiei Volcker. In cateva pasaje, raportul face referire la Rusia prezentand "documente mai degraba dubioase sau in mod clar falsificate" privind participarea acestei tari la Programul "Petrol contra hrana", a declarat Lavrov.

"Daca si alte falsuri sunt descoperite in prezent sau in viitorul apropiat, vom cere Comisiei sa explice cum a intrat in posesia acestor asa-zise documente", a spus seful diplomatiei ruse.

×
Subiecte în articol: economic ancheta