x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fostul jucător de tenis Sever Mureșan a murit într-un spital din Franța. Milionarul a fost cofondator al Băncii Dacia Felix

Fostul jucător de tenis Sever Mureșan a murit într-un spital din Franța. Milionarul a fost cofondator al Băncii Dacia Felix

de Redacția Jurnalul    |    25 Sep 2024   •   13:45
Fostul jucător de tenis Sever Mureșan a murit într-un spital din Franța. Milionarul a fost cofondator al Băncii Dacia Felix

Fostul jucător de tenis Sever Mureşan, primul român membru al ATP, a decedat la vârsta de 75 de ani, a anunţat, miercuri, Clubul Sportiv Dinamo, pe pagina sa de Facebook.

„Clubul Sportiv Dinamo deplânge trecerea la cele veşnice a lui Sever Mureşan, fost jucător al secţiei de tenis CS Dinamo şi al echipei de Cupa Davis a României. Născut pe 23 octombrie 1948, Sever Mureşan s-a stins din viaţă noaptea trecută, în Franţa, unde era internat după un AVC. Condoleanţe familiei! Dumnezeu să-l odihnească", au transmis reprezentanţii clubului Dinamo.


Sever Mureşan a fost absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport şi a devenit campion naţional cu Dinamo în 1968, în proba de dublu.

Doi ani mai târziu, ajungea primul jucător profesionist român membru al ATP, fiind convocat la echipa de Cupa Davis a României.

După Revoluția Română din 1989, a lansat operațiunea „Pâine pentru România”, prin asocierea firmelor „Croissant de France Invest” cu fabricile de pâine românești „Panegrano” din Cluj, dar și „Plevnei” și „Libertatea” din București, creând societatea Paniro SA. Tot atunci a pus și bazele Grupului SM Invest, care, prin cele 50 de filiale și cei peste 6000 de angajați, avea să ajungă, în 1995, cel mai mare grup privat din România.

După înființarea Băncii Dacia Felix, în martie 1991, Sever Mureșan devine în toamna aceluiași an acționar al băncii în calitate de persoană fizică, apoi, la cererea membrilor fondatori, intră în consiliul de administrație.

Între 1992 și 1994, realizează prin societățile SC SM Invest Holding SA, Astra Română Capital S.A.H. și Sita Investment A.G., investiții masive, astfel că, în cursul anului 1994, participarea acestor societăți la capitalul social al Băncii Dacia Felix ajunge la 68,89 la sută. Dar chiar dacă devenise în 1994 acționar majoritar al Băncii Dacia Felix, un an mai târziu, din cauza presiunilor politice pentru a se afilia partidului de guvernământ, ca sponsor electoral al PDSR, Sever Mureșan demisionează din Consiliul de Administrație, potrivit Observator news.

În 1991, transferă din Franța, la București, turneul de tenis „Burgundian Open” pe care îl organiza la Dijon. S-a născut astfel competiția de nivel ATP „Romanian Open Tennis”, care avea să devină al cincilea turneu pe zgură din lume.[1] Apoi, investițiile în sport au crescut exponențial, înființând și societatea „Baschet Club S.A.”, unde echipa de baschet masculin „U- SM Invest”, precum și cea feminină de volei a Universității Cluj.

Sever Mureșan este cel care l-a adus pe George W. Bush în vizită în România, în 23 noiembrie 2002.


AGERPRES

×