x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sezon estival mai slab decât în 2010

Sezon estival mai slab decât în 2010

de Elena Stan    |    10 Iul 2011   •   21:00
Sezon estival mai slab decât în 2010

Suntem in plin sezon estival, iar prin conturile hotelierilor de pe litoral cam bate vantul. Pe langa vremea rea de pana acum, o importanta deo­se­bi­ta o are si criza economica. Agen­tiile de turism inregistreaza o scadere a vanzarii pachetelor pentru litoralul ro­manesc de circa 20% fata de pe­rioa­da similara a anului trecut. "Van­za­rile de anul acesta au scazut cu 20% fata de perioada similara a anului trecut. Nu sunt modificari esen­tia­le la preturi fata de anul trecut, deoa­re­ce nu avem cum sa reducem pre­tu­ri­le mai mult", ne-a declarat Lucia Mo­rariu, director general al agentiei Exim­tur.

Operatorii din turism spun ca situatia de pe litoral este alarmanta. "Situatia este alarmanta pe litoralul romanesc. Suntem in plin sezon estival, iar hotelurile sunt goale. Am fost acolo, am vazut cum stau lucrurile. Suntem in luna iulie, luna lui Cuptor, iar prin hoteluri bate vantul. Oa­me­nii nu mai au bani, sunt ama­rati, disperati, numai de concediu nu le mai arde.

Turismul este strans legat de veniturile oamenilor, de starea gene­rala. Pentru moment asta este situatia. Vremea rea din ultima perioada si criza economica sunt principalele motive pentru care sezonul estival va fi mai slab decat anul trecut", ne-a declarat Daniel Vasilescu, presedintele de onoare al Federatiei Pa­tro­na­te­lor din Turismul Romanesc (FPTR). Romanii care mai au bani de concediu sunt atrasi de ofertele din Bulgaria si Grecia, care au servicii de ca­litate, conditii de cazare mai bune decat la noi si preturi mai mici. "Pana la aceasta ora, sezonul estival este mai slab decat anul trecut. In primul rand, litoralul romanesc are pro­bleme, deoarece romanii care mai au cat de cat bani de concediu se duc la bulgari sau la greci, deoarece acestia au venit cu niste oferte foarte atractive, la preturi accesibile, dar si din cauza lipsei turistilor straini, acestia fiind sub 1%. Bineinteles ca vechile probleme legate de infrastructura proasta, lipsa iluminatului stradal, cainii vagabonzi, serviciile de calitate slaba in multe statiuni etc. raman si atarna greu in balanta calitate-pret. Romanii au inceput sa se reorienteze catre Bulgaria si Grecia", ne-a declarat Traian Badulescu, consultant turistic.

"Tarifele operatorilor de pe litoral sunt stabilite cu mult timp inainte de inceperea sezonului. Fata de preturile practicate anul trecut in aceasta perioada, tarifele nu sunt mai mari, dar nici cu mult mai mici. Tarifele au fost reduse anul trecut la minimum, iar daca anul acesta mai scad in­seam­na ca hotelierul va inregistra pierderi uriase. Dupa ce ca sezonul este foarte scurt, doua luni, anul acesta a mai fost si vremea rea, de dimineata e frig de zici ca-i toamna, iar la pranz se mai incalzeste putin. E de preferat sa ti­na hotelul inchis, sa il conserve de­cat sa il deschida. Daca ai grad de ocu­pare de 10%, cu siguranta inregis­trezi pierderi, deoarece utilitatile sunt foarte scumpe, trebuie sa platesti salarii, impozit etc. La 1.000 de lei sa­lariu trebuie sa platesti taxe si im­po­zit la stat de circa 600-700 de lei", a spus Daniel Vasilescu.

Morariu ne-a mai spus ca se vinde bine statiunea Mamaia si mai putin sudul litoralului. "Vanzarile au scazut cu 45% pentru statiunea Aurora, cu cate 38% pentru Costinesti si Eforie Nord, 19% pentru Eforie Sud, 10% pentru Mamaia, cu cate 25% pentru Mangalia si Venus, cu 38% pentru Olimp si 30% pentru Saturn", ne-a spus Morariu.

×
Subiecte în articol: economia