x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Shell acuzat de complicitate la crimă

Shell acuzat de complicitate la crimă

26 Mai 2009   •   00:00

Gigantul olandezo-britanic Shell, din domeniul petrolului, a fost dat în judecată într-un tribunal din New York pentru crimele făcute în 1995 în Delta Nigerului, când un activist împotriva degradării mediului a fost omorât.



Shell este acuzată de complicitate la crimă. Potrivit The Independent, cazul este important deoarece este un test dacă multinaţionalele cu sediul sau cu operaţiuni în SUA pot fi trase la răspundere pentru abuzurile împotriva drepturilor omului comise în alte state.

Pe lângă cazul lui Ken Saro Wiwa, şi alte zeci de cazuri de tortură şi crime au fost adunate sub aceeaşi umbrelă, împotriva Shell. Wiwa a fost spânzurat în 1995 după ce a fost condamnat de un tribunal militar în care i s-a refuzat dreptul la reprezentare şi la apel. Shell a avut de înfruntat proteste iar apoi Nigeria a fost suspendată din Commonwealth. Ulterior, John Major, prim ministru britanic a numit execuţia drept o „crimă judiciară".
Wiwa a fost omorât împreună cu alţi 8 membri ai comunităţii Ogoni, din delta Nigerului.

În plângere, nigerienii spun că Shell a conspirat cu autorităţile militare pentru a opri în mod violent protestele paşnice ale tribului Ogoni.
În timp ce din exploatările din această zonă se produc zilnic milioane de dolari, petrolul n-a adus nimic în plus pentru peste 70% din nigerieni, care trăiesc cu mai puţin de 1 dolar pe zi. Ba mai mult, fermele agricole şi crescătoriile de peşti au fost distruse după degradarea mediului, ca urmare a deversărilor de petrol, tăierii de păduri şi a practicii de ardere a gazelor naturale asociate cu ţiţeiul, care continuă să fie folosită, deşi e interzisă.
Protestele paşnice au avut punctul maxim în 1993, când peste 300.000 de membri ai comunităţii Ogoni au mărşăluit împotriva deteriorării mediului.

×
Subiecte în articol: economic