x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sindicatele boicotează legea salarizării unitare

Sindicatele boicotează legea salarizării unitare

de Diana Scarlat    |    23 Noi 2010   •   18:33

Reprezentanţii sindicatelor au boicotat ieri şedinţa plenului Consiliului Economic şi Social (CES). Cele cinci confederaţii sindicale reprezentative au trimis ieri o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, aducându-i la cunoştinţă faptul că nu vor participa la şedinţa CES în semn de protest faţă de absenţa unui dialog real pe tema proiectelor legilor care vor reglementa salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Sindicaliştii protestează faţă de încercarea Guvernului de a forţa promovarea legii unitare a salarizării, arătând că prevederile acestui proiect sunt neconstituţionale.

Şedinţa plenului CES a fost convocată marţi, cu două zile mai devreme, pentru a aviza proiectul legii salarizării unitare. Boicotul sindicatelor a făcut ca proiectul legii salarizării unitare să nu poată fi avizat, nefiind întrunit cvorumul necesar, adică minimum 24 dintre membrii CES.

Sindicaliştii din cele cinci confederaţii îi scriu premierului că au constatat “că Guvernul nu doreşte o lege de salarizare echitabilă, în continuare nu se doreşte o grilă unitară de salarizare, aplicabilă începând cu ianuarie 2011”. “Factorii respon-

sabili din Guvernul României nu vor să ţină cont de faptul că priorităţile reale ale României sunt sănătatea, învăţământul, cercetarea, cultura şi administraţia, priorităţi care trebuie să se reflecte în coeficienţii de ierarhizare începând cu ianuarie 2011. Cele cinci confederaţii sindicale refuză să fie părtaşe la încalcarea dreptului salariaţilor bugetari de a reveni la salariile care le-au fost diminuate şi a prevederilor constituţionale”, susţin sindicaliştii în scrisoarea deschisă adresată premierului.

Cu toate acestea, secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat că CES-ul a fost sesizat în legătură cu proiectul legii cadru privind salarizarea unitară a personalului din sistemul bugetar şi proiectul legii de aplicare a acesteia în anul 2011 şi “din punct de vedere al consultării formale în cadrul CES lucrurile au fost îndeplinite”.

×
Subiecte în articol: salarii economia majorare sindicate bugetari