x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sindicatele şi patronatele din industrie refuză întâlnirea cu Boc

Sindicatele şi patronatele din industrie refuză întâlnirea cu Boc

de Daniela Ivan    |    17 Ian 2012   •   11:11

Dupa patru zile de proteste, premierul Emil Boc si-a adus brusc aminte de sindicate si patronate si a convocat o sedinta a Consiliul National Tripartit la care a anuntat ca va participa personal. Surpriza a venit insa din partea partenerilor sociali care l-au refuzat categoric suparati ca i-a ignorat atata vreme.

Confederatiile sindicale au anuntat ca nu sunt dispuse sa reia dialogul in conditiile in care nu exista o ordine de zi, iar problemele ridicate de sindicalisti referitoare la dialogul social nu sunt rezolvate.

"Tinand cont de convocarea Consiliului National Tripartit de Dialog Social (CNTDS) de astazi (n.r. marti) care este fara ordine de zi, dar si de multitudinea de subiecte solicitate de miscarea sindicala si nerezolvate (...), confederatiile sindicale reprezentative nu participa la reuniune a CNTDS", se arata intr-o scrisoare deschisa comuna trimisa marti premierului Emil Boc de catre toate confederatiile sindicate.

Sindicalistii au prezentat sapte motive pentru care nu vor participa la intrunirea cu Boc.

Nerealizarea convocarii Consiliul Economic si Social extraordinar pentru a readuce regulamentul la forma tripartita, pentru rezolvarea inlocuirii partii guvernamentale cu reprezentantii societatii civile, cu participarea tuturor reprezentantilor confederatiilor sindicale si confederatiilor patronale reprezentative la nivel national i-a nemultumit cel mai mult pe sindicalisti.

Reprezentantii salariatialor nu au fost de acord nici cu modificarea Codului Muncii si a legislatiei muncii, pentru ca nu s-a tinut cont de acordul confederatiilor sindicale si a confederatiilor patronale reprezentative la nivel national structurate in federatii profesionale, care are ca efect si eliminarea Contractului Colectiv Unic la Nivel National.

O alta problema ridicata de sindicalisti se refera la nerespectarea Acordului National din anul 2008 privind evolutia salariului minim in Romania, care a condus la acordarea unui salariu minim garantat in plata pe anul 2012 la "o valoare nejustificat de mica".

Disponibilizarile colective in toate sectoarele de activitate fara a lua masuri concrete prin care sa se creeze noi locuri de munca si lipsa politicilor de conservare a locurilor de munca din economie (precum si neaplicarea somajului tehnic in anii 2011 si 2012) sunt alte nemultumiri ale sindicatelor.

Actuala lege a pensiilor care nu respecta drepturile lucratorilor si a conditiilor de munca in care acestia si-au desfasurat activitatea, denigrarea si incercarea de distrugere a miscarii sindicale (inclusiv prin restrictionarea dreptului la greva sau nerespectarea prevederii de incasare a cotizatiilor sindicale in sectorul bugetar) reprezinta alte probleme ale sindicalistilor.

Toate confederatiile sindicale cer premierului convenirea unui calendar de intalniri a CNTDS in cadrul carora sa fie dezbatute si solutionate toate aceste probleme.

Si reprezentantii patronilor sunt suparati pe premier. Uniunea Generala a Industriasilor din Romania UGIR-1903 a anuntat ca se raliaza pozitiei sindicatelor si nu va participa la lucrarile Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, precizand ca decizia este luata pe termen nelimitat. "Referitor la convocarea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social din data de astazi 17.01.2012, UGIR-1903 se raliaza pozitiei partenerilor de dialog social semnatari ai Acordului National, Colegiul Director al Confederatiei luand decizia ca UGIR-1903 sa nu participe la lucrarile Consiliului National Tripartit, pe termen nelimitat, pana la data rezolvarii solicitarilor mentionate in Acord si care au fost comunicate oficial Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale", se arata intr-un comunicat al organizatiei.

×