Consiliul Concurenţei va finaliza la sfârşitul acestui an o anchetă care vizează verificarea unor suspiciuni de practici anticoncurenţiale de majorare a tarifelor poliţelor RCA de către companiile membre ale Uniunii Societăţilor de Asigurare Reasigurare (UNSAR). La mijloc ar fi vorba despre o aplicaţie care permitea companiilor de asigurări să verifice şi să compare în orice moment preţurile între ele. Potrivit unor surse de pe piaţa asigurărilor, ancheta se află în faza finală şi amenzile care vor fi aplicate celor găsiţi vinovaţi vor fi de 4% din cifra de afaceri.
Ancheta a fost demarată de către Consiliul Concurenţei în iunie 2015, după valul de măriri ale tarifelor care au început din 2014. Cei mai afectaţi au fost transportatorii, dar şi şoferii tineri. Rezultatul anchetei va fi ulterior notificat Comisiei Europene.
Amenzi usturătoare pentru cei în culpă
Concret, cu ajutorul unui soft furnizat de firma Media XPRIMM, fiecare membru UNSAR a putut verifica în orice moment tarifele practicate de concurenţă. În cadrul investigaţiei declanşate, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile UNSAR, Media XPRIMM SRL şi la sediile unor societăţi de asigurare membre UNSAR. „Ele se puteau loga cu un user şi o parolă la acest soft şi îşi fixau preţurile în funcţie de concurenţă. Aşa au escaladat preţurile RCA în perioada 2014-2016”, susţin surse de pe piaţa asigurărilor. Contactaţi, reprezentanţii Media XPRIMM au negat că ar fi pus la dispoziţie o astfel de aplicaţie care să permită asemenea analize şi comparaţii. În cazul în care se vor aplica amenzi de 4% din cifra de afaceri a firmelor găsite vinovate, multe dintre ele vor trebui să facă infuzii de capital. Vorbim despre firme membre ale UNSAR ale căror cifre de afaceri au fost anul trecut de circa şase miliarde de lei, ceea ce înseamnă că amenzile vor fi de până la circa 240 de milioane de lei. Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în 2017 a atins suma de 3,69 miliarde de lei, faţă de 4,03 miliarde de lei în 2016.
Media XPRIMM nu a deţinut sau operat o aplicaţie, platformă sau website care să permită realizarea de comparaţii sau analize zilnice referitoare la tarife sau preţuri ale produselor de asigurare. Platforma (website-ul) Insurance Profile Interactive cuprindea statistici privind principalii indicatori financiari (volum de prime brute subscrise, daune plătite – pe principalele clase de asigurări) ai companiilor de asigurare din Romania, actualizate trimestrial, preluate din revista tipărită. Informaţiile financiare colectate de redacţia revistei Insurance Profile nu au inclus niciodată statistici sau informaţii referitoare la tarife pe niciuna dintre clasele de asigurări (inclusiv RCA)
Reprezentanţii Media XPRIMM
Citește pe Antena3.roRezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză
Topul companiilor de asigurări pe piaţa RCA
Pentru şoferi urmează tarife mai mari
În timp ce Consiliul Concurenţei se pregăteşte să scoată la lumină o nouă inginerie pusă la cale de asigurători pe piaţa RCA, tot ei fac presiuni pentru modificarea Legii RCA. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară are termen până la sfârşitul lunii septembrie să modifice Legea RCA (Legea 123/2017), în caz contrar Comisia Europeană avertizând că va declanşa procedura de infringement. Nemulţumiţi de noua formă a legii, care le tăia posibilitatea să umfle după bunul plac tarifele RCA, asigurătorii au reacţionat rapid şi au sesizat Comisia Europeană. În luna iulie, CE a transmis ASF o adresă prin care solicita o serie de clarificări pe marginea legii, precum şi modificarea unor prevederi, sub sancţiunea declanşării procedurii de infringement dacă Autoritatea de Supraveghere nu se conformează. După modificarea Legii RCA, ASF va trebui să mai rectifice o serie de norme pentru a le pune în acord cu legea, astfel că, spre sfârşitul anului, tarifele RCA vor intra într-o nouă etapă de creştere.