x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Soluția perfectă pentru reducerea cheltuielilor la energie. Facturi cu 90% mai mici la încălzire

Soluția perfectă pentru reducerea cheltuielilor la energie. Facturi cu 90% mai mici la încălzire

de Redacția Jurnalul    |    06 Mar 2023   •   15:30
Soluția perfectă pentru reducerea cheltuielilor la energie. Facturi cu 90% mai mici la încălzire

Scumpirile la energie din ultimul an au pus mii de români în dificultate, astfel că locuitorii unei comune din județul Arad au găsit o soluție de reducere cu 90% a facturilor la încălzire.

Localitatea va deveni independentă energetic cu ajutorul biogazului. Costurile pentru încălzirea locuințelor vor scădea cu 90% dar beneficiile nu se opresc aici. Cultivatorii de legume au cheltuieli uriașe cu încălzirea solariilor iar această variantă s-ar putea dovedi salvatoare pentru ei. 

Comuna Seleuş, din județul Arad este considerată "grânarul" județului, aici trăind circa 3.000 de oameni, majoritatea câștigându--și existența din cultivarea legumelor. În zonă nu există rețea de gaze naturale iar localnicii folosesc lemne ori electricitate, însă costurile nu mai pot fi achitate. 

Autoritățile locale implementează un proiect pentru realizarea unui sistem integrat de producere a energiei termice, utilizând surse regenerabile de tip biomasă la nivelul întregii comune. Este singura localitate din țară care va avea un astfel de sistem implementat de stat, scrie antena3CNN

"Biomasa va funcţiona cu tocătura de lemn, chiar şi de slabă valoare şi cu resturile vegetale din solarii, iar la biogaz pe masa verde, asta e reţeta. Încălzirea, în casele oamenilor, sper să nu fie mai mult de 200 de lei pe lună sau chiar deloc, pentru că vom vinde energia electrică şi vom acoperi cheltuielile", spune Cristian Branc, primarul din Seleus.

Proiectul a fost demarat în urmă cu 7 ani iar valoarea acestuia se ridică la 8,6 milioane de euro. Investiţia va aduce la bugetul comunei circa 5 milioane de euro din vânzarea energiei electrice, și va genera 3 MWh de energie termică pentru încălzirea locuințelor și apă caldă. Acesta va fi funcțional în decurs de maximum un an. Însă autoritățile locale au planuri și mai mari. Vor să construiască un parc acvatic cu apă termală, obținută din biomasă. 

 

 

 

×