x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Soroş avertizează Germania că are doar trei luni la dispoziţie pentru a salva moneda euro de la dispariţie

Soroş avertizează Germania că are doar trei luni la dispoziţie pentru a salva moneda euro de la dispariţie

05 Iun 2012   •   12:05
Soroş avertizează Germania că are doar trei luni la dispoziţie pentru a salva moneda euro de la dispariţie

Miliardarul George Soros a avertizat Germania, intr-un discurs recent, ca are la dispozitie numai trei luni pentru a salva moneda euro, implicit zona euro, anticipand, in caz contrar, o criza monetara de proportii in aceasta toamna, scrie The Independent.

Miliardarul, care a devenit faimos pentru speculatiile sale financiare, a facut aceste declaratii la Festivalul Economiei, din Torino.

"In opinia mea, autoritatile au o fereastra de trei luni in care sa-si corecteze greselile si sa inverseze trendul actual", a spus Soros.

"Prin autoritati inteleg guvernul german si Banca Germaniei, pentru ca intr-o criza creditorii sunt cei care tin fraiele si nimic nu poate fi facut fara sprijinul Germaniei", a spus miliardarul.

Acesta a adaugat ca Germania trebuie sa slabeasca controlul asupra Bancii Centrale Europene si sa faca din cresterea economica principala prioritate.

Soros a spus ca guvernele din Europa nu au reusit sa inteleaga natura crizei.

"Ei cred ca este o problema fiscala, cand de fapt e o problema bancara si una a competitivitatii. Asa ca au aplicat solutia gresita: nu poti reduce deficitul sufocand economia. Numai dandu-i posibilitatea sa creasca poti iesi din criza", a spus Soros.

"Criza va ajunge la apogeu in toamna. Pana atunci economia Germaniei va incepe la randul ei sa se contracteze, deci pentru cancelarul Merkel va fi si mai greu sa convinga cetatenii germani ca trebuie sa-si asume responsabilitati suplimentare. De aceea vorbesc de aceasta fereastra de trei luni", a spus Soros.

Miliardarul a declarat, de asemenea, ca se asteapta ca cetatenii greci sa aleaga un guvern care sa fie dispus sa continue programul impus de FMI si UE.

"Ma astept ca cetatenii greci sa fie suficient de speriati de perspectiva iesirii din UE pentru a vota o coalitie dispusa sa continue actualele acorduri cu forurile internationale", a mai spus Soros.

×
Subiecte în articol: george soros