x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie South Stream vs Nabucco

South Stream vs Nabucco

19 Mai 2009   •   00:00

Gazoductul South Stream, realizat de gigantul gazelor Gazprom şi de italienii de la Eni, ar putea intra în funcţiune înaintea conductei Nabucco, care se bucură de sprijinul autorităţilor europene.



Serghei Shmatko, ministrul Energiei din Rusia, a declarat ieri într-o conferinţă de presă că "sunt şanse mari ca gazoductul South Stream să intre în funcţiune înaintea Nabucco".

El a adăugat că este exclusă, pentru moment, o concurenţă între proiectul european şi cel rusesc. Declaraţia lui Shmatko vine la o zi după ce grupurile OMV şi MOL au semnat achiziţionarea a câte 10% dintr-o companie ce dezvoltă două câmpuri în nordul Irakului, în regiunea Kurdistan. Crescent Petroleum şi Dana Gas, ambele din Emiratele Arabe Unite, sunt acţionarii companiei mixte ce dezvoltă câmpurile.

OMV a plătit 350 de milioane de dolari pentru partea sa de 10%, iar banii vor fi investiţi în proiect. Concomitent, cele două companii vor cumpăra câte 3% din MOL. Câmpurile Chemchemal şi Khor Mor, de unde se va extrage gazul pentru Nabucco, au rezerve de 3,6 trilioane de metri cubi de gaz, aproximativ 3% din rezervele de 112 trilioane de metri cubi de gaz din Irak. De aici se vor extrage zilnic 3 miliarde de metri cubi de gaze, iar 1,5 miliarde de metri cubi sunt destinaţi Nabucco.

×
Subiecte în articol: economic