x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Speculatii - Fuziunea de aur a esuat

Speculatii - Fuziunea de aur a esuat

23 Oct 2004   •   00:00

Planurile companiei miniere sud-africane Harmony Gold Mining Company Ltd. de a fuziona cu rivalul sau mai mare, Gold Fields, un concern international ce-si desfasoara activitatea de extractie a aurului in special in Africa de Sud, Ghana si Australia, au fost spulberate.

RADU GHELMEZ

Click pentru a mari imaginea
MINE NEPRELUATE. Planul miliardarului Potanin a dat gres
Consiliul de Administratie al Gold Fields a decis transant ca oferta nesolicitata de fuziune subevalueaza activele proprii si le supraevalueaza pe cele ale Harmony, dezavantajand astfel actionarii proprii.

SEMNE DE INTREBARE. Daca privesti o analiza comparativa a celor doua companii, tentativa din partea Harmony de a prelua agresiv Gold Fields ridica unele semne de intrebare, fiindca, desi nu se respecta chiar proportiile dintre David si Goliat, totusi nu te poti abtine sa nu observi ca Harmony este indubitabil mai modesta decat concurenta sa, indicii sai principali de performanta avand valori sensibil mai mici: productie anuala de aur de 3,3 milioane uncii versus 4,2 milioane, cifra de afaceri pe 2003 de 1,21 miliarde de dolari fata de 1,53 miliarde si capitalizare bursiera de "doar" 3,9 miliarde de dolari fata de 7,5 miliarde cat are Gold Fields.

Justificarea board-ului companiei Harmony pentru aceasta indrazneata initiativa este dorinta de a crea un consortiu care sa ocupe detasat prima pozitie pe piata aurului in ceea ce pri-veste productia, rezervele si resursele si a doua din lume din punctul de vedere al capitalizarii bursiere. Desi oficialii Harmony nu au recunoscut oficial, un factor economic ce a contribuit semnificativ in luarea deciziei de a incerca o fuziune agresiva a avut-o cresterea vertiginoasa fata de dolar a rand-ului, moneda sud-africana, care s-a apreciat cu aproape 90%, impiedicand compania ce depinde in mod critic de exportul productiei sale sa beneficieze de evolutia favorabila a aurului, care in ultimii doi ani a crescut in valoare cu 50%.

RUSUL DIN UMBRA. Asul din maneca al sud-africanilor a iesit la iveala repede insa. Compania miniera ruseasca Norilsk Nickel, controlata de magnatul Vladimir Potanin, detine cel mai mare pachet de actiuni la Gold Fields, respectiv 20%, si a declarat ca sustine fuziunea cu Harmony in forma in care aceasta a fost oferita. Se pare ca interesele rusesti au fost dezavantajate in fuziunea amiabila pe care Gold Fields o pregatea impreuna cu un alt competitor pe piata aurului, compania canadiana Iamgold. Speculatii au fost facute cu privire la iritarea pe care i-a produs-o lui Potanin, unul dintre cei cinci cei mai bogati rusi, campania dusa de guvernul lui Putin impotriva consortiului Yukos. Astfel, prin aceasta manevra de fuziune intre Harmony si Gold Fields, Potanin incearca sa-si transfere activele din Rusia lui Putin in economia globalista in care presiunile politice sunt mai disipate. Ana-listii apreciaza ca o manevra similara incearca si patronul de recenta data al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, care se simte la fel de vizat de actiunile guvernamentale.

×
Subiecte în articol: economic harmony gold fields