x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Spiegel: Experţii Deutsche Bank consideră colapsul euro drept un „scenariu foarte posibil”

Spiegel: Experţii Deutsche Bank consideră colapsul euro drept un „scenariu foarte posibil”

de Robert Veress    |    25 Iun 2012   •   14:04
Spiegel: Experţii Deutsche Bank consideră colapsul euro drept un „scenariu foarte posibil”

Consecintele prabusirii monedei unice europene ar fi catastrofale, avertizeaza reputata publicatie germana Der Spiegel: pierderi de triliarde si somaj record in toate statele membre.

Cu toate acestea, renuntarea la euro nu mai este un scenariu expediat ca imposibil de oficialii europeni si expertii financiari. Dimpotriva, experti in investitii ai Deutsche Bank vad in colapsul monedei unice 'un scenariu foarte posibil'. Companiile germane se pregatesc sa incaseze, din nou, pesetas, de la partenerii de afaceri din Spania, drahme din Grecia, lire din Italia. In plus, populistii europeni, in frunte cu fostul premier italian Silvio Berlusconi, anunta candidaturi in viitoarele alegeri generale cu programe bazate pe revenirea la monedele nationale (in speta, lira italiana).

Chiar si Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) nu mai este, acum, la fel de increzator in posibilitatile de iesire din criza cu fruntea sus. In urma cu cateva saptamani, Draghi proclama 'Greul a trecut! Situatia este stabilizata, iar increderea investtitorilor a revenit!'. Insa, la sfarsitul saptamanii trecute, acelasi Draghi isi exprima speranta ca statele europene sa nu revina la monedele nationale, ceea ce reprezinta o schimbare fundamentala de la atitudinea adoptata pana nu demult.

Dar atunci, criza datoriilor suverane din Spania si Italia parea controlabila. Acum, insa, pare ca bulgarele ce a inceput sa se rostogoleasca o data cu sutele de miliarde pompate in finantele Greciei, nu va mai putea fi oprit inainte de a lovi decisiv. Spania a solicitat azi, oficial, un ajutor de 'pana la' 100 de miliarde de euro. Insa, expertii estimeaza ca 'pana la' mascheaza realitatea: este doar inceputul.

Pe masura ce criza se adanceste, consensul necesar la nivel european, pentru depasirea acesteia, pare sa se spulbere. Germania nu mai este dispusa sa accepte acordarea de noi ajutoare banesti, fara ca tarile in cauza sa ii predea constrolul asupra propriilor finante. Dar nici Grecia, nici Italia, nici Spania nu sunt dispuse la o asemenea concesie.

×