x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sporuri tăiate pentru stabilitatea macroeconomică

Sporuri tăiate pentru stabilitatea macroeconomică

de Diana Scarlat    |    24 Feb 2010   •   00:00



Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan, au explicat într-o conferinţă de presă că salariile bugetarilor şi pensiile au scăzut ca să se salveze bugetul de stat. Cei doi miniştri susţin nevoia reformei sistemului de pensii şi tăierea sporurilor, invocând stabilitatea macroeconomică.


Ministrul Finanţelor a explicat că Legea salarizării unice, care deja se aplică, şi cea a pensiilor, discutată ieri în Senat, sunt necesare pentru a asigura echilibrul macroeconomic, de care avem nevoie mai ales acum, în perioada de criză economică.

Ministrul Finanţelor a subliniat că statul nu-şi permite să investească în infrastructură, în educaţie, în sistemul sanitar sau în agricultură din cauza cheltuielilor salariale foarte mari pe care trebuie să le ajusteze drastic.

"Nu facem acest tip de politică pentru că ne place sau pentru că cineva din Guvernul României are ceva cu cetăţenii. Aşa cum o companie care nu investeşte nu poate să mărească productivitatea, aşa nici o ţară care nu investeşte nu poate plăti pensii şi salarii mai mari", a explicat ministrul Vlădescu, susţinând că politica actuală a Guvernului are în vedere sustenabilitatea sistemului de pensii în anii următori, când problemele vor fi şi mai mari, din cauza îmbătrânirii populaţiei.

"În 2009 s-au transferat de la bugetul de stat la bugetul de pensii 1,7 miliarde euro, iar dacă sistemul de pensii nu se reformează se vor duce anul viitor două miliarde de euro, iar în 2025 vom avea un deficit de 6% din PIB în sistemul de pensii", a explicat ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

SPORURI AIURITOARE
Cei doi miniştri spun că este firesc să se taie acele sporuri care nu au fost "acordate conform legii".  

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Gheorghe Gherghina, a specificat că aproximativ 400.000 de angajaţi din administraţia locală au încasat în perioada 2008-2009 drepturi băneşti care exced cadrul legal, în sumă totală de două milioane de euro.

"Până la sfârşitul lui 2008, Curtea de Conturi a identificat 235.000 de salariaţi din autorităţile locale care au luat drepturi pe lângă lege. La sfârşitul lui 2009 erau aproximativ 400.000 de salariaţi care beneficiaseră de drepturi pe lângă cele prevăzute de lege. Potrivit rapoartelor Curţii, trebuie recuperate drepturi stabilite pe lângă lege în sumă de două milioane de euro", a declarat Gherghina.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, spune că s-a început recuperarea acestor bani, iar procesul va continua, până când suma va fi recuperată integral. În privinţa sporurilor "ilegale", secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a dat câteva exemple de drepturi băneşti în afara legii, precum sporul pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, cel pentru refacerea capacităţilor de muncă, cel pentru refacerea după concediul de odihnă, indemnizaţiile de hrană caldă, sporul de reprezentare şi sporul de cantină, însă nu a vrut să vorbească despre sporurile din învăţământ, care au scăzut veniturile profesorilor cu până la 30% în urma eliminării lor sau despre cele din sistemul sanitar, după tăierea cărora personalul medical a pierdut până la 15% din drepturile salariale din 2009. Mocanu a precizat că drepturile băneşti au fost acordate pe baza unor dispoziţii ale ordonatorilor principali de credite, hotărâri ale primarilor, hotărâri ale consiliilor locale sau consiliilor judeţene, prin aplicarea unor decizii judecătoreşti sau prin aplicarea unor prevederi ale contractelor colective de muncă.

De aceste drepturi au beneficiat atât demnitarii, cât şi personalul public angajat sau personalul contractant, respectiv cu contracte în colaborare. Secretarul de stat a subliniat că nu pot fi invocate contractele colective de muncă pentru salariaţii din sectorul bugetar care au un regim special şi ale căror venituri sunt reglementate prin lege.

×
Subiecte în articol: economic