x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Stabilitate - FMI, precocupat de inflatie si deficit

Stabilitate - FMI, precocupat de inflatie si deficit

de Daniela Ivan    |    27 Feb 2007   •   00:00
Stabilitate - FMI, precocupat de inflatie si deficit

Reprezentantii FMI sunt ingrijorati de evolutia in acest an a inflatiei si a deficitului de cont curent, dupa cum rezulta din intalnirile pe care le-au avut la Ministerul Economiei si Comertului (MEC) si la Ministerul de Finante.

"Am asigurat FMI ca, din partea MEC, nu vor exista distorsiuni in politica BNR. Pana la finele anului, cresterea pretului gazelor nu va depasi rata inflatiei prognozata de BNR", a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Comertului. El a mai precizat ca s-a intalnit ieri cu o delegatie a FMI careia i-a dat asigurari ca preturile la gaze si electricitate nu vor afecta politica BNR de tintire a inflatiei. Ministrul Economiei a explicat ca doi factori vor contribui la cresterea diminuata a pretului la energie, pretul international in scadere la gaze, precum si cursul de schimb, favorabil leului. Insa cresterile de pret la energia electrica vor fi un pic mai mari decat rata inflatiei, cu maximum 1-2% peste rata inflatiei.

FINANTE. Delegatia FMI s-a intalnit si cu reprezentantii Ministerului de Finante, la nivel de secretari de stat, iar saptamana viitoare se va intalni si cu ministrul Vladescu. Reprezentantii Fondului au solicitat mai multe informatii cu privire la politica de finantare a deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice atat in 2006, cat si in 2007. Bugetul Romaniei a incheiat anul 2006 cu un deficit de 1,68% din PIB. Pana acum, discutiile s-au axat pe politica monetara si potentialele evolutii ce ar avea consecinte nefaste asupra atingerii obiectivului de continuare a trendului dezinflationist in 2007. Astfel, FMI considera ca o politica salariala prudenta coroborata cu un management eficient al cheltuielilor ar ajuta BNR in indeplinirea tintei de inflatie propusa. Un motiv de ingrijorare pentru FMI sunt nivelul ridicat al deficitului de cont curent si perspectivele de crestere a acestuia in perioada urmatoare. O misiune a Fondului, condusa de negociatorul-sef cu Romania, se afla la Bucuresti in perioada 21 februarie-7 marti pentru consultarile macroeconomice anuale.

×
Subiecte în articol: economic