x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Stare de asediu la Camera de Comert

Stare de asediu la Camera de Comert

09 Mai 2005   •   00:00

Camera de Comert este tarata intr-un scandal de proportii si tinuta sub presiune. Imixtiuni in organizarea sa, declansarea fortata a zeci de procese culmineaza cu luarea cu asalt a sediului si spionarea intrarilor. Iata atmosfera in care s-a lucrat in acest an intr-o institutie reprezentativa a mediului de afaceri.

  • de DANIELA IVAN
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • PAZA. Masina unei firme de bodyguarzi ii intimideaza pe angajatii CCIRB
    Amestecul Guvernului in sistemul cameral, prin adoptarea HG nr. 95/2005, a pus CCIRB sub stare de asediu. In ciuda presiunilor, activitatea institutiei a mers inainte, iar comerciantii au infiintat Camera Bucurestiului, a carei calitate de persoana juridica urmeaza sa fie recunoscuta de Guvern in aceste zile.

    Procese peste procese, sediu asaltat de bodyguarzi, intrari spionate, angajati intimidati, dezorientare. Acestea sunt conditiile carora trebuie sa le faca fata, de la inceputul anului, cea mai reprezentativa institutie a mediului de afaceri romanesc, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB). Cu toate astea, angajatii institutiei si-au vazut de treaba. "Am considerat ca raspunsul cel mai adecvat este continuarea activitatii noastre in sprijinul comunitatii de afaceri", ne-a declarat Victor Babiuc, presedintele CCIRB. El a adaugat ca, in paralel, a initiat si cateva actiuni in justitie menite sa contracareze efectele HG 95/2005, "o imixtiune in viata si functionarea unei organizatii neguvernamentale, care a dat nastere si unor revendicari la sefia Camerei din partea presedintelui Camerei din Iasi".

    AMESTEC. Cutia Pandorei a fost deschisa de Guvernul Tariceanu, care s-a amestecat brutal in organizarea unei institutii neguvernamentale, prin HG nr. 95/2005. Prin acest act, Executivul a incercat sa impuna sistemului cameral un statut dupa care sa functioneze si sa separe pe cai administrative Camera de Comert si Industrie a Romaniei de cea a Bucurestiului. Ignorand cateva hotarari judecatoresti definitive, Guvernul a facut trimitere la niste alegeri din septembrie 2002 (declarate nule de instanta) pentru a-si legitima faptele. Insa, in acest fel, a reintrodus in scena un vechi si indarjit pretendent la sefia CCIRB, avocatul Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert Iasi. Acesta a luat HG 95 in brate, s-a adresat instantei si a obtinut o ordonanta presedintiala care-i permite sa intre in sediul CCIRB.

    MOTIVE. Reprezentantii CCIRB spun ca Mihail Vlasov nu poate ocupa functia de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) din trei motive. Primul este ca hotararea Adunarii Generale prin care Vlasov a fost numit presedinte al CCIR, in septembrie 2002, precum si statutul CCIR adoptat cu acea ocazie - la care face referire HG 95/2005 - au fost declarate nule prin doua hotarari judecatoresti ramase definitive.

    Cel de-al doilea motiv este ca Adunarea Generala a Camerelor de Comert si Industrie Teritoriale, din 23 septembrie 2002, a fost nestatutara, deoarece a fost un vot exprimat de o mica parte din membrii CCIRB, o minoritate care nu poate avea relevanta la alegerea unui presedinte. In fine, chiar si asa, reprezentantii unor Camere judetene l-au ales atunci pe Vlasov in functia de presedinte al unei asa-zise CCIR pe o perioada de sase luni, care a expirat de mult. Insa asta nu-l impiedica pe Mihail Vlasov sa se recomande la ambasade si la institutiile Uniunii Europene drept presedintele CCIR, creand confuzie si dezorientare.

    LECTIE DE DEMOCRATIE. In ziua de 15 aprilie, comerciantii bucuresteni s-au reunit si au decis sa infiinteze o Camera de Comert si Industrie a Bucurestiului cu personalitate juridica, autonoma. Totodata, au fost alese organele de conducere ale noii institutii, a fost stabilit sediul si ales presedintele in persoana lui Stefan Popa. "Am cerut imediat Guvernului sa ne recunoasca si asteptam sa se intample acest lucru", ne-a declarat Stefan Popa, presedintele CCIB. El a mai precizat ca infiintarea acestei Camere nu este o aplicare a HG nr. 95/2005, ci o decizie luata de comunitatea de afaceri din Bucuresti. Totodata, el a spus ca actiunea introdusa de CCIRB impotriva HG nr. 95/2005, prin care Executivul a infiintat Camera Bucurestiului, isi urmeaza cursul in justitie si a precizat ca nu exista doua Camere ale Bucurestiului, deoarece cea infiintata de Guvern "este o fantoma". Aceasta "nu are organe alese, nu are sediu, nu are presedinte, nu are nimic, singurul atribut pe care-l are este ca este dorita de Guvern", a mai spus Popa.

    IESIREA DIN IMPAS. Guvernul ar putea pune rapid punct situatiei de tensiune si de dezorientare pe care a creat-o si care nu foloseste nimanui. Are la indemana si o solutie imediata: recunoasterea Camerei de Comert si Industrie a Bucurestiului pe care comunitatea de afaceri din Capitala a infiintat-o la 15 aprilie. Si in acest fel, Ordonanta 95/2005, prin care Executivul a infiintat Camera Bucurestiului, in baza unor acte nule din septembrie 2002, ar cadea in desuetudine. Daca Executivul nu va avea puterea de a repara propria gafa, atunci instanta isi va spune cuvantul, insa va fi o chestiune de timp, care va mentine presiunea din interiorul sistemului cameral. Oare la ce bun?

    SCANDAL
    Pe 27 aprilie, Mihail Vlasov se hotaraste sa intre in sediul CCIRB ajutat de o firma de bodyguarzi, Regent Security. La ordinele sale, accesul in cladirea din Strada Octavian Goga a fost blocat de bodyguarzi. Nimeni nu a mai avut acces in cladire, nici oamenii de afaceri veniti cu treburi, nici salariatii acestei institutii nu au mai putut sa intre sau sa iasa din sediul CCIRB. Organizatia a fost terorizata de oamenii celui care se pretinde seful CCIRB, iar intreprinzatorii care au venit sa solicite certificate de origine, documente a caror eliberare se face in regim de urgenta, ca si cei care aveau treaba la Registrul Comertului sau la Curtea de Arbitraj Comercial International au asteptat ore bune la usa institutiei. Pentru eliberarea sediului a fost nevoie de interventia politistilor de la Sectia 11, care au amendat firma de bodyguarzi pentru amenintari teroriste la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. In acest fel, situatia a reintrat sub control, insa de atunci, doua masini ale firmei Regent Security au ramas sa pazeasca permanent sediul CCIRB. Angajatii institutiei se intreaba daca este vorba despre intimidare, supraveghere sau pastrarea la cald a conflictului? Ei se mira impotriva cui si din ordinul cui pazeste aceasta firma sediul CCIRB.

    CCIRB ISI VEDE DE TREABA
    CCIRB si-a continuat activitatea pe parcursul anului 2005 ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. "Nu este cazul sa facem un bilant detaliat al sutelor de seminarii, intruniri, forumuri de afaceri, schimburi de delegatii si cursuri pe care specialistii nostri le-au organizat", a spus Victor Babiuc. Camera a organizat Salonul de Francise (foto), loc unde investitorii s-au intalnit cu francizorii, seminar despre nanotehnologie, domeniul de avangarda in Romania, parteneriat european in domeniul echipamentelor si componentelor auto, seminar cu tema Starea financiara a economiei romanesti, cursuri de initiere in domeniul proprietatii intelectuale, seminarul Politica de concurenta, dezbaterea Noilor reglementari in autorizarea de mediu, dezbaterea Denominarea monedei nationale.

    STABILITATE SI ECHILIBRU
    Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si Municipiului Bucuresti, Victor Babiuc, a avut intalniri cu majoritatea presedintilor si reprezentantilor Camerelor de comert din judetele tarii. "Am avut aceste intalniri in scopul de a stabili eventualele puncte de divergenta si de a le rezolva inainte ca ele sa devina probleme care sa impieteze asupra activitatii si unitatii sistemului cameral", ne-a declarat presedintele CCIRB. El a mai afirmat ca CCIRB ramane un exemplu pentru modul in care a fost gestionata situatia creata in acest an. "As vrea insa sa imi spuna cineva in cate organizatii din Romania au existat schimbari de amploarea celor de la CCIRB facute in liniste, fara a fi afectata activitatea, fara a se crea frictiuni."

    MIZA - BOGATIA CCIRB
    Care este miza acestor atacuri pentru adjudecarea sefiei CCIRB, atat timp cat nimeni nu spune nimic despre imbunatatirea activitatii institutiei? Se pare ca singura explicatie este lupta pe patrimoniu, precum si orgoliul unora de a se recomanda drept presedinti ai unei institutii bogate si de prestigiu, cum este CCIRB. Aceasta este actionar majoritar la Romexpo, cea mai mare societate de targuri si expozitii din tara, la Centrul de Afaceri Marea Neagra, la Rominvent si la Edimpres, toate firme deosebit de profitabile. Si dovada ca asa stau lucrurile este si ca avocatul Vlasov a incercat sa schimbe, in favoarea Camerei pe care pretinde ca o conduce, actionariatul societatilor mai sus-amintite. In plus, CCIRB este proprietara uneia dintre cele mai moderne cladiri de birouri din Bucuresti.

    INTEGRARE
    CCIRB a demarat o campanie de amploare nationala de pregatire a mediului de afaceri pentru integrarea in UE. In acest sens, a organizat seminarii precum Protectia mediului, esentiala pentru integrarea in UE, Programul de dezvoltare a exporturilor, Sanatatea alimentara la standardele UE, Pregatirea pentru aderare, conditia supravietuirii pe piata comunitara, seminar Sprijin pentru accesarea proiectelor europene in tehnologii avansate.
    ×