x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statistica - Mancam mai putina paine

Statistica - Mancam mai putina paine

17 Dec 2004   •   00:00

ECONOMIC
In primele zece luni ale anului, romanii au consumat mai multa carne, lapte, oua, zahar si ulei comparativ cu aceeasi perioada a lui 2003. In schimb, ei au mancat cu 19% mai putina paine.
IOHANNA ONACA PURDEA

CERERE. Carnea de porc a fost printre produsele preferate de romani, consumul crescand la 16 kilograme/locuitor
Painea se pare ca nu a mai fost un aliment la fel de cautat ca anul trecut, consumul acestui produs fiind mai mic cu 19% fata de perioada ianuarie-octombrie din 2003, potrivit Ministerului Agriculturii. "Pentru primele zece luni ale anului, consumul mediu de paine si produse fainoase a scazut cu 19%, la 120 kilograme, fata de 139 kilograme in 2003", a declarat Tudorel Balta, director in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, citat de Mediafax.

MAI MULTA CARNE. Datele MAPDR indica, pentru perioada ianuarie-octombrie, cresteri semnificative la vanzarea de carne de pasare si de porc, inregistrandu-se o majorare a consumului de 11,7%, respectiv 9,6%, comparativ cu intervalul similar al anului trecut. In medie, consumul pe cap de locuitor a fost de 15,3 kilograme de carne de pasare si de 16 kilograme de carne de porc. In aceasta perioada, un roman a consumat, in medie, circa 7,1 kilograme de carne de vita, cu 7,6% mai mult ca anul trecut.

ZAHAR SI LACTATE. Si consumul de zahar a crescut de la 20,7 kilograme pe cap de locuitor la 21,4 kilograme, cantitatea totala de zahar vanduta fiind cu 3,4% mai mare comparativ cu primele zece luni ale anului trecut.

Consumul de lactate si oua a crescut usor fata de cel din 2003. Cererea de lapte si produse din lapte a fost mai mare cu 3,1%, ajungand la o medie de 199,7 kilograme pentru fiecare locuitor. La oua s-a inregistrat un consum mediu de 260 de bucati, fata de 252 de bucati in primele zece luni ale anului trecut. Consumul de ulei a crescut usor, de la 9 litri in 2003 la 9,4 litri in acest an. Potrivit estimarilor MAPDR, consumul de produse alimentare si bauturi racoritoare va creste in urmatorii ani la un nivel apropiat de media din statele Uniunii Europene. Consumul de lapte va urca la 231 litri pe cap de locuitor la sfarsitul acestui an, iar cel de sucuri si bauturi racoritoare va ajunge la 60 de litri.
×
Subiecte în articol: economic kilograme consumul