x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statistica - Munca temporara, mai bine platita

Statistica - Munca temporara, mai bine platita

de Daniela Ivan    |    20 Noi 2006   •   00:00
Statistica - Munca temporara, mai bine platita

Romanii prefera lucrul in strainatate la negru in defavoarea contractelor legale.

Muncitorii romani nu mai sunt atat de interesati sa plece la lucru in Europa cu contracte de munca legale. Exista deja cereri venite din partea angajatorilor straini pe care Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca nu le poate satisface. "Multe oferte de sudori si in general de muncitori in constructii raman neacoperite", a declarat Daniela Andreescu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Mai mult, romanii prefera contractele temporare in defavoarea celor permanente. Andreescu spune ca romanii au inteles ca majoritatea contractelor permanente sunt in centre urbane unde nu se asigura si cheltuielile de masa si cazare. "Un roman care castiga 700-800 de euro cheltuie 300-400 cu chiria pentru o locuinta plus 200 pe mancare si mai ramane numai cu 200-300 de euro", spune Andreescu. Nu acelasi lucru se intampla in cazul contractelor temporare, unde se opreste 10% din venit pentru cazare si masa, iar restul ii ramane muncitorului.

CONSTRANGERI. Numarul romanilor care lucreaza ca muncitori sezonieri in Germania ar putea scadea din 2007 cu circa 20% fata de cel inregistrat acum, din cauza ca angajatorii vor fi obligati sa plateasca toate taxele si impozitele catre statul german, nu doar asigurarile de sanatate. Aceasta situatie va duce la cresterea cheltuielilor angajatorilor cu salariatii sezonieri cu 300-400 de euro, a estimat oficialul Ministerului Muncii, la seminarul EU-COFILE organizat de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor.

Numai 48.000 de romani sunt plecati in mod legal la lucru in tari din UE. Dintre acestia circa 38.000 lucreaza in Germania, din care aproximativ 16.000 au contracte de pana la 60 de zile, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii.

×
Subiecte în articol: economic