x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statistici - Infractori cibernetici made in Romania

Statistici - Infractori cibernetici made in Romania

14 Sep 2004   •   00:00

Infractorii cibernetici romani produc pagube de doua milioane de dolari pe an, potrivit datelor FBI.

La nivel mondial se pierd 150-200 de miliarde de dolari SUA in fiecare an din cauza infractionalitatii pe Internet.

PROPORTII. "Doua milioane de dolari nu inseamna mare lucru la nivel mondial, dar pagubele de imagine sunt mult mai mari. Exista companii romanesti care si-au mutat sediul in SUA, au inceput sa defileze pe piata drept companii americane, iar cifra de afaceri le-a crescut cu 40% anul urmator," a declarat Varujan Pambuccian, presedintele comisiei IT&C din Camera Deputatilor, referinduse la dimesiunea reala a prejudiciilor produse de teparii romani pe Internet.

Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie, anul acesta s-a inceput urmarirea penala impotriva a 100 de romani suspectati de fraude pe Internet. "Pana acum, sase romani au fost condamnati definitiv si exista in jur de 20 de trimiteri in judecata in fiecare an", a declarat Ioana Albani, procuror in cadrul Serviciului de combatere a criminalitatii informatice. Intre tarile balcanice suntem "lideri" la capitolul infractiuni cibernetice si criminalitate informatica, a explicat inspectorul principal Virgil Spiridon, seful Seviciului de combatere a criminalitatii informatice din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog.

ALARMANT. In primele opt luni ale anului 2004, la nivel mondial se poate observa o inmultire semnificativa a incercarilor de a obtine fraudulos date personale sau bancare ale utilizatorilor Internetului. De asemenea, numarul site-urilor rasiste a crescut de trei ori in ultimii patru ani. Nici la capitolul pirateriei software, tara noastra nu sta "pe roze". Potrivit unui studiu al Consiliului Europei, copiile piratate reprezinta 91% din totalul programelor informatice (software) folosite in Ucraina, 87% in Rusia si 73% in Romania. Prin comparatie, Austria si Suedia se pot mandri cu un nivel al pirateriei de 27%. (Cristian Ionita)

×
Subiecte în articol: economic