Un nou scandal ecologic este gata să izbucnească in Munţii Apuseni. Un grup de investitori străini intenţionează să construiască o staţiune ecoturistică la standarde europene in zona protejată a platoului carstic Padiş.
Un nou scandal ecologic este gata să izbucnească in Munţii Apuseni. Un grup de investitori străini intenţionează să construiască o staţiune ecoturistică la standarde europene in zona protejată a platoului carstic Padiş.
Discuţiile dintre autorităţile romăne şi investitori au inceput in urmă cu patru ani. Planurile de investiţie erau grandioase, iar numele investitorilor sonore. "De patru ani tot facem demersuri pentru finalizarea proiectului cu privire la investiţia pe care vrem să o realizăm acolo. Am făcut tot felul de studii şi cercetări. Avem studiu de impact asupra mediului, studiu de impact asupra furnicilor, studiu de impact asupra habitatelor de lilieci etc.", spune Viorel Popa, reprezentantul investitorilor. Printre investitori se numără şi fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, asociatul său Vincenzo di Palla, grupul francez Vinci, unul dintre cei mai mari antreprenori din Europa, dar şi fonduri de investiţii imobiliare din Anglia şi din Romănia.
LEGI NOI. Situaţia s-a schimbat radical după alinierea legislaţiei romăne din domeniul ariilor protejate la legislaţia europeană. Astfel, platoul carstic Padiş, care pănă acum făcea parte din zona de protecţie specială a Parcului Natural Apuseni, se află acum la limita dintre zona strict protejată şi cea protejată integral, care include cele mai valoroase suprafeţe terestre din rezervaţie cu specii de plante şi animale rare. Schimbarea legislaţiei a fost insoţită şi de schimbarea funcţionarilor din cadrul ministerelor care au semnat avizele cuprinse in studiul de impact asupra mediului.
"Din punct de vedere legal, nu se ştie in ce categorie se incadrează suprafaţa de teren pe care se doreşte realizarea investiţiei. Cu alte cuvinte, nu ne putem pronunţa dacă se poate sau nu să se construiască acolo, deoarece nu ştim să facem zonarea", a explicat Alin Moş, fostul director al PNA. "Trebuie revizuit Planul de management al parcului, deoarece au intervenit unele schimbări in legislaţie. Conform noii legislaţii, impărţirea parcului se face in patru zone. Astfel, avem zona de protecţie strictă, de protecţie integrală, de management durabil şi zona de dezvoltare durabilă a activităţii umane. Platoul carstic Padiş este o zonă de protecţie integrală", a explicat Adrian Florescu, administratorul parcului. "In zonă sunt numai dughene insalubre. Apă, nu, servicii, nu, insă turiştii tot vin. Pănă la urmă ar trebui făcut ceva aici, insă rămăne de văzut ce", a explicat Florescu.
PROTECŢIA MEDIULUI. Deşi in acest proiect sunt implicate nume sonore, autorităţile romăne analizează bine problema construcţiei unei staţiuni, fie ea şi ecologică, intr-un parc natural. "Nu sunt singurii investitori interesaţi de acea zonă. Este o zonă de impact turistic, dar nu putem fi de acord cu orice propunere, care ar putea să aducă efecte negative asupra managementului parcului", spune Alin Moş, fostul director al Parcului Apuseni.
Nici Ministerul Mediului nu este prea entuziasmat de proiect. "Majoritatea membrilor Consiliului Ştiinţific, circa 80%, este impotriva realizării investiţiei. Realizarea a 3.000 de locuri de cazare in parc reprezintă o problemă mare pentru mediu. Mai mult, zona este una calcaroasă, iar apa este foarte departe", a spus Augustin Dudaş, preşedintele Consiliului Ştiinţific al PNA. "Se fac foarte mari presiuni pentru realizarea acestei investiţii. Avănd in vedere că terenul respectiv face parte din zona strict protejată a parcului, nu cred că se poate face", a explicat Nagy Zoltan Levente, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
ECOLOGIE. Investitorii spun insă că nu vor tăia nici un arbore, ba mai mult vor evita zonele plantate şi vor pune in valoare pălcurile izolate de brazi. "Toţi investitorii spun că nu vor tăia pomii, că ceea ce vor ei să realizeze nu are impact negativ asupra mediului inconjurător, insă noi trebuie să ne documentăm bine pănă să dăm undă verde pentru aşa un proiect", a spus Augustin Dudaş, preşedintele Consiliului Ştiinţific al PNA. "Am cerut investitorilor să refacă studiul de impact asupra mediului, deoarece cel prezentat nu este concludent. Am cerut să se realizeze evaluarea riscului pentru toate cele 174 de specii protejate de floră şi faună existente in cadrul parcului", a explicat Augustin Dudaş.
Nemulţumiri
"Sunt rezervat in declaraţii cu privire la realizarea unei staţiuni in cadrul Parcului Natural Apuseni. Deocamdată ţinem cont de răspunsul negativ dat de Consiliul Ştiinţific al parcului cu privire la realizarea acestei investiţii"
Attila Korodi, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile
Investiţii de 60 de milioane de euro
Investitorii vor să construiască o staţiune turistică montană de trei-cinci stele la o altitudine de 1.100-1.500 de metri. Aceasta ar urma să fie deschisă tot timpul anului, atăt iarna, căt şi vara. Staţiunea se va desfăşura pe o suprafaţă de 86 de hectare cu un total al suprafeţei construite de 8 la mie din aria totală a terenului, conform proiectului. Vor fi 2.000 de locuri de cazare in 5 hoteluri, căteva zeci de vile şi pensiuni, instalaţii de transport pe cablu, deservind 12 km de părtii. "Valoarea totală a investiţiei este de 60 de milioane de euro plus alte căteva milioane, bani de la UE şi de la bugetul de stat pentru proiectul superschi in Carpaţi", a explicat Viorel Popa. Staţiunea ar urma să aibă instalaţie de iluminare nocturnă pe părtie, şcoală de schi, un centru de inchiriere a schiurilor şi de echipament sportiv. Va exista un post de prim ajutor in zona de schiat, amenajări sanitare, magazine de articole sportive şi de suveniruri, cafe-baruri, spaţii de alimentaţie publică.
Atracţii
Zona turistică Padiş este celebră pentru reliefului carstic, zecile de peşteri spectaculoase (Cetăţile Ponorului, Cetăţile Radesei etc.), nenumărate doline, avene, gheţari (Focul Viu), canioane sălbatice (Valea Galbenei, Valea Boga), răuri, chei de-o indescriptibilă frumuseţe (Cheile Someşului Cald), lacuri subterane, cascade etc. Aici este zăpadă din abundenţă, care se menţine o foarte mare perioadă de timp, fiind perfectă pentru sporturile de iarnă.
Lucrări programate pentru 2008
"Proiectul este in faza ultimelor avizări. In prezent, studiile au costat aproape 2 milioane de euro", a explicat Viorel Popa. "Investiţiile ar urma să inceapă in 2008 şi să dureze, in total, circa 3 ani. Primul modul funcţional, dacă nu intervin intărzieri, ar urma să fie funcţional in mai puţin de un an, cănd, alături de diferite spaţii de cazare, ar urma să fie pusă in funcţiune prima instalaţie de transport de masă pe cablu (telescaun) pentru prima părtie de schi amenajată din zonă", a spus Viorel Popa. Toate străzile modernizate şi cele nou-create vor avea trotuare curente pe un singur sens, astfel incăt circulaţia pietonală să se desfăşoare fluent, in siguranţă, şi să fie asigurate accesele pietonale adecvate pe fiecare parcelă. Trotuarele vor avea imbrăcăminte din pavele perforate şi sub acestea un dren canalizat, pentru a permite evacuarea apelor rezultate din topirea zăpezii.
elena.stan@jurnalul.ro