Statul are deficite-record, bugetarii - cei mai câștigați
Deficitul bugetului de stat a crescut la 2,48% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele 4 luni din 2020, la 26,82 miliarde de lei - un nou record al perioadelor similare din ultimii 10 ani. Veniturile au coborât, în premieră, la mai puțin de 100 de miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au crescut la peste 125 de miliarde de lei, cei mai mulți bani mergând în salarii, pensii și asistență socială, arată datele Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
În perioada ianuarie-aprilie 2020, veniturile bugetului general consolidat au însumat 98,21 miliarde de lei, în scădere cu 1,3% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară din 2019. De cealaltă parte, cheltuielile s-au cifrat la 125,03 miliarde de lei, în creştere cu 12,7%. Exprimate în raport cu PIB, cheltuielile au înregistrat o creştere cu 1,1 puncte procentuale, de la 10,5% în 2019 la 11,6% în 2020.
Scăderea veniturilor reflectă, potrivit MFP, contracţia încasărilor bugetare în martie (-25,1% an/an) intervenită „ca urmare a facilităţilor fiscale acordate pentru susţinerea economiei în contextul instituirii stării de urgenţă”.
Salarii de 35 de miliarde de lei
Cheltuielile de personal au însumat, în primele 4 luni, 35,07 miliarde de lei, în creştere cu 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Aici se reflectă, potrivit MFP, „majorările salariale și indemnizaţia de hrană - atât cele aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, acordate în temeiul Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât şi majorările salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020”. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă 3,2%, cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul aceleiași perioade din 2019.
De asemenea, cheltuielile cu asistenţa socială au fost de 43,72 miliarde de lei, în creştere cu 17,2%. „Evoluţia cheltuielilor cu asistenţa socială a fost influenţată, în principal, de majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2019, cu 15% (de la 1.100 la 1.265 de lei), a indemnizaţiei sociale pentru pensionari garantată cu 10%, majorarea alocaţiilor de stat pentru copii începând cu 1 mai 2019, precum şi indexarea acestora cu rata inflaţiei din anul 2019, începând cu 1 ianuarie 2020”, a mai explicat MFP.
Bunuri și servicii: +19,5%
Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au ridicat la 16,7 miliarde de lei, în creştere cu 19,5% faţă de 2019. „Majorările faţă de medie se înregistrează la nivelul administraţiei locale (22,9%) şi la instituţiile publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii (22,5%), majorări determinate în special de plăţi suplimentare pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi şi alte produse necesare diagnosticării şi tratării pacienţilor infectaţi cu coronavirus”, a menționat MFP.
Majorarea cheltuielilor a fost determinată de creșterea salariilor și alocările de fonduri pentru combaterea COVID-19; scăderea veniturilor se explică prin facilitățile și amânările fiscale.

Ştiri din .ro
- Finalizarea procesului grupării Boncu, blocată de a cincea cerere de recuzare de când a început procesul UPDATE ”Perlele” de la final și când se dă sentința Pressalert.ro
- Fostul director de la Piețe SA, anchetat într-un dosar de șantajare a editorului șef al Pressalert.ro și a directorului general al deBanat.ro UPDATE Ioan Nasleu a fost reținut Pressalert.ro
Obiectiv 2021: Ministerul Transporturilor vrea să investească în căi ferate
Șefa TVR cere Guvernului OUG pentru limitarea activității Televiziunii Române pentru că banii alocați sunt insuficienți
Firma ta are generator electric? Iată de ce este important

Motivarea angajaților - soluții eficiente pentru o echipă productivă
Licitații pentru modernizarea căii ferate București - Craiova
România, pe ultimele locuri în UE la protecția socială în 2019
Legea chiriașului. Care sunt drepturile chiriașilor și ce obligații are proprietarul locuinței

În ce își pot investi românii economiile în luna martie
BCR raportează un profit cu peste 37% mai mare în 2020
Economia reală, încurajată de măsurile fiscale ale guvernelor europene
Hobby transformat într-un business… fără zahăr
