Creditele comerciale vor beneficia și ele de garantare, aceasta fiind o nouă măsură pe care o promit guvernanții în vederea relansării economiei. Aceștia au anunțat și o redeschidere a tuturor business-urilor într-un timp cât mai scurt. Statul își mai propune să susțină producătorii autohtoni din sectoarele care provoacă deficit la balanță comercială.
„Venim cu deblocarea accesului la creditul comercial, sau al creditului furnizor, referitor la obținerea de servicii sau produse cu plata la termen”, a declarat Dumitru Nancu, directorul Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), la webinarul „Business în Noua Economie”. El a precizat că procedura va începe să funcționeze „din cel de-al doilea semestru, cu începere de la 1 iulie”.
Deficit, soluție autohtonă
România a avut, în primul trimestru din 2020, un deficit comercial de 4,45 miliarde de euro, mai mare cu 732,4 milioane de euro decât cel înregistrat în primele trei luni ale anului trecut, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).
„Am analizat balanța comercială pentru a vedea de unde ne vine deficitul, iar finanțările pe IMM-uri vor avea în componență o grilă pentru a vedea ce mai putem să producem intern din ce importăm, mai ales dacă importăm lucruri care au marjă mare de profit”, a afirmat Tănase Stamule. „Am avut discuții cu retailerii, există din partea lor o deschidere să cumpere românește și să vândă românește, atât timp cât există producție locală”, a menționat consilierul de stat.
Afacerile, repornite rapid
Acesta crede că mediul de business are nevoie de o repornire cât mai rapidă. „Din fericire, structura PIB-ului României este în așa fel făcută încât nu va afecta foarte tare zonele închise astăzi, dar pentru liniștea socială și confortul social al oamenilor, este bine ca toată economia să se deschidă, mai ales zona HoReCa”, a arătat Stamule.
„Dacă lumea va respecta regulile nu vedem de ce nu am redeschide cea mai mare parte a economiei”, a adăugat consilierul de stat.
385 miliarde de lei însumează creditele comerciale, de trei ori mai mult decât cele bancare
Țintă: 500.000 de joburi salvate
Programul IMM Invest, cu o finanțare de 16 miliarde de euro din partea statului, a acumulat 57.807 de solicitări. „Sperăm ca până la sfârșitul acestei luni să se deblocheze și creditarea la bănci”, a spus Dumitru Nancu, șeful Fondului de Garantare. În acest moment, „sunt în circuit de aprobare peste 5.000 de credite” la cele 22 de bănci cu care au fost încheiate convenții, a precizat Nancu. În viziunea acestuia, ca efecte pe termen lung vom vedea salvarea a minimum 500.000 de locuri de muncă și 40.000 de IMM-uri.