Notarii estimează că vor încasa în acest an cu 30% mai mulţi bani faţă de anul trecut. Ei nu se bazează pe înmulţirea numărului de tranzacţii imobiliare, ci pe preţurile în creştere ale proprietăţilor.
Imobiliar - Impozitele din tranzacţii cresc cu 30% în 2008
Notarii estimează că vor încasa în acest an cu 30% mai mulţi
bani faţă de anul trecut. Ei nu se bazează pe înmulţirea numărului de tranzacţii
imobiliare, ci pe preţurile în creştere ale proprietăţilor.
Statul adună din ce în ce mai mulţi bani din impozitarea locuinţelor şi a terenurilor. Pentru acest an notarii se aşteaptă la creşteri cu 30% ale impozitelor pe care le vor colecta, după ce în 2007 au strâns de peste patru ori mai mulţi bani faţă de anul precedent. Vestea proastă este că notarii estimează creşteri de preţuri ale proprietăţilor, pentru că previziunile lor nu se bazează pe numărul mai mare de contracte de vânzare-cumpărare, ci pe avansul preţurilor. “Pentru întreg anul 2007 previzionăm un impozit de 1,2 miliarde lei, iar pentru 2008 estimăm o creştere de circa 30%, avans care se va datora în primul rând evoluţiei în urcare a preţurilor pe piaţa imobiliară”, a declarat Viorel Mănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR).
PREŢURI. O părere similară au şi analiştii imobiliari, care consideră că majorarea dobânzii de referinţă la 8% va scumpi creditele şi afecta piaţa imobiliară. “Dacă pentru 2008 se prefigura o creştere a preţurilor locuinţelor cu 10%, este posibil ca această creştere să fie mai mare şi să depăşească 15% la apartamentele vechi”, a declarat analistul Radu Zilişteanu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare. El a mai explicat că “ cei care încearcă să îşi cumpere un apartament nou văd că nu pot obţine un credit mare şi se vor orienta din nou către apartamentele vechi, iar momentul de stopare al preţurilor la apartamentele vechi se va îndepărta”.
Cum se calculează taxele notariale
Toate tranzacţiile imobiliare sunt impozitate din 2007. Dacă proprietăţile sunt vândute în mai puţin de trei ani de la dobândire, cota de impozit este de 3% atunci când valoarea proprietăţii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adaugă o sumă fixă de 6.000 de lei şi o cotă de 2% calculată la valoarea care depăşeşte 200.000 de lei. Pentru cei care deţin proprietăţile de peste trei ani, impozitul rămâne acelaşi, însă cota de impunere este redusă cu un punct procentual.
În acest caz, suma fixă plătită pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.