BUSINESS
Privatizarea din Romania intra intr-o noua etapa. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), institutie rezultata din comasarea AVAB cu APAPS, a deschis robinetul lichidarilor voluntare.
In ultimele zile, pentru nu mai putin de opt societati comerciale aflate in portofoliul sau (Republica, Rocar si Energoreparatii Bucuresti, Autotransport si Brafor Brasov, Ampelum Zlatna, Colorom Codlea, Foraj Sonde Targu Carbunesti), AVAS a desemnat prin licitatie firmele care vor derula procedura de lichidare voluntara. Mandatul pe care-l vor primi lichidatorii selectati va fi, in functie de situatia fiecarei societati, vanzarea ca intreg, iar acolo aceasta unde nu va fi posibila sub forma de module functionale sau fluxuri viabile.
STABILIZARE. Intentia declarata a autoritatilor de la Bucuresti, exprimata de presedintele AVAS, Mircea Ursache, in repetate randuri de la instalarea sa, este, pe de o parte, trecerea in proprietate privata a activelor productive, respectiv dezvoltarea de activitati care sa stabilizeze locurile de munca si sa creeze in viitor altele noi. In acest caz, statul, in calitatea sa de actionar majoritar, constatand ca nu mai exista nici o posibilitate de restructurare, a luat decizia majora de stopare a deteriorarii continue a activelor si a devalorizarii acestora, prin lichidare voluntara.
RESUSCITARE. Acest moment, in masura in care procedurile vor fi suficient de transparente, poate consfinti o resuscitare a procesului de privatizare din Romania. In contextul in care activele se vor vinde libere de sarcini, iar doritorii de spatii de productie (care, pana acum, trebuiau sa parcurga niste etape birocratice infernale in incercarea achizitionarii unei hale ori a unui teren) asteapta in blocstarturi focul de pornire.
Aproximativ 400 societati comerciale din portofoliul AVAS sunt in lichidare.
Citește pe Antena3.ro
RECUPERATORI
O serie de societati de consultanta in domeniul recuperarii datoriilor au infiintat ieri Asociatia Nationala a Colectorilor de Debite din Romania (ANCDR). Organismul are drept scop promovarea pe piata a profesiei de colector de debite, ca parte a serviciilor de management al creditelor. Asociatia va avea ca obiective principale constituirea unei baze de date nationale care sa contina companiile rau-platnice si cele care nu-si indeplinesc obligatiile de plata la termenul scadent, stabilirea regulilor de functionare a acestei piete specifice.