x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce trebuie să știi despre reciclarea ambalajelor. Sticlele care NU vor mai fi acceptate de aparate

Ce trebuie să știi despre reciclarea ambalajelor. Sticlele care NU vor mai fi acceptate de aparate

de Redacția Jurnalul    |    07 Iun 2024   •   12:30
Ce trebuie să știi despre reciclarea ambalajelor. Sticlele care NU vor mai fi acceptate de aparate
Sursa foto: Hepta

Sistemul Garanție Returnare (SGR) a devenit obligatoriu iar consumatorii trebuie să plătească 0,5 lei pentru recipientele din sticlă, plastic, metal cu volum între 0,1 și 3 litri.

Însă anumite sticle sunt respinse de aparatele SGR, începând cu 3 iulie 2024. 

Ambalajele pentru care trebuie plătită garanția sunt marcate cu sigla „Ambalaj cu garanție”. 

De ce sunt respinse anumite sticle

Unele sticle nu sunt acceptate de aparate, deși au eticheta SGR intactă. Motivul este că nu știm cum să pregătim sticlele înainte de reciclare. 

Este necesar ca acestea să fie golite complet și să NU fie spălate. 

Mai mult, trebuie să-și păstreze forma. Dacă sticla a fost presată, eticheta și codul de bare vor fi deteriorate, astfel încât posibilitatea introducerii ambalajului în sistem va fi compromisă. 

Totodată, dacă dopul este prea strâns, forma sticlei se poate modifica, astfel încât se recomandă strângerea fermă a dopului, dar nu la maxim. 

Ce sticle NU vor mai fi acceptate

Recipientele din plastic de unică folosință sau materiale compozite care conțin băuturi, cu o capacitate de până la 3 litri, trebuie să aibă dopul atașat de sticlă, în cazul în care acesta este din plastic. 

Măsura vizează sticlele din plastic cu orice tip de conținut, respectiv apă, băuturi carbogazoase, sucuri, băuturi alcoolice. 

Vouchere din partea supermarketurilor

Deși aceste tipuri de ambalaje nu sunt acceptate în SGR, nu trebuie aruncate la gunoi. Acestea pot fi duse la centrele de colectare a ambalajelor. 

Majoritatea hypermarket-urilor desfășoară campanii de colectare a acestor deșeuri, oferind în schimbul lor bonuri valorice sau vouchere care pot fi folosite în rețeaua comerciantului respectiv, transmite Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: sticle reciclare sgr