x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Stiglitz: FMI nu a impus alte condiţii decât cele pe care România dorea să le îndeplinească

Stiglitz: FMI nu a impus alte condiţii decât cele pe care România dorea să le îndeplinească

21 Mai 2009   •   00:00

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu a impus României alte condiţii decât acelea pe care autorităţile române doreau să le îndeplinească, a declarat, azi, la Bucureşti, Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie şi fost economist-şef al Băncii Mondiale.



Stiglitz a arătat că România se află printre ţările care nu sunt afectate atât de puternic de criza financiară internaţională. "Problemele aici nu sunt chiar atât de severe. Măsurile şi reglementările din sistemul bancar au fost bune", a spus Stiglitz, menţionând că unul dintre avantaje a fost rata de curs de schimb flexibilă.

Pe de altă parte, el a arătat că flexibilitatea cursului de schimb scade odată cu creşterea împrumuturilor în monedă locală.
Stiglitz a arătat că un alt avantaj important al României în faţa crizei este reducerea rezervei minime obligatorii de către Banca Naţională.
"Brazilia are posibilitatea să reducă cerinţele privind rezervele minime, pentru a răspunde la criză. România are aceeaşi posibilitate", a spus Stiglitz.

RECESIUNE PÂNĂ ÎN 2011
Pe de altă parte, el a menţionat că în America, ţara din care a pornit criza, recesiunea nu se va încheia mai devreme de anul 2011. În acelaşi timp, el consideră că este un "mit" ideea că Europa este imună la criză. "Noi (America - n.r.) am vândut 60% din activele noastre toxice către Europa. Trimitem Europei câte un mesaj de mulţumire în fiecare zi", a spus Stiglitz.

Laureatul premiului Nobel a asemănat actuala criză financiară internaţională cu procesul de decojire a unei cepe. "A răspunde crizei este ca şi cum ai decoji o ceapă. De îndată ce ai răspuns la o întrebare, mai apare o alta", a spus Stiglitz.

×
Subiecte în articol: economic