x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

21 Noi 2008   •   00:00

32.000 miliarde de dolari: Suma pe care criza a înghiţit-o din scăderile burselor la nivel mondial. Indicele MSCI World, care urmăreşte evoluţia tuturor burselor din lume, a scăzut cu 49% în 2008, cel mai rău an din 1970 încoace.



FEROVIAR
CFR Marfă a înregistrat în octombrie pierderi de circa 7 milioane de euro din cauza scăderii comenzilor de transport ale industriei de maşini şi ciment. "Comenzile pe calea ferată ale firmelor care activează în domeniul construcţiilor de maşini şi ale companiei Lafarge s-au prăbuşit la 50%, iar exportul de fier vechi a ajuns la zero. În octombrie am avut pierderi de 6-7 milioane de euro şi până la sfârşitul anului e posibil ca acestea să ajungă la 20 de milioane de euro", a spus Călin Graţian, directorul general adjunct al CFR Marfă. Pierderile sunt cauzate şi de diminuarea activităţii la ArcelorMittal, Oltchim, Azomureş şi Oţelu Roşu. (E.S.)

CREDITARE

Băncile comerciale sunt interesate de echilibrarea pieţei imobiliare şi caută soluţii pentru menţinerea costurilor creditelor în limite normale, consideră brokerii de credite de la Rapid Finance. Explicaţia este că garanţiile băncilor (locuinţa sau terenul cumpărat) înregistrează acum scăderi de 25% în cazul apartamentelor vechi şi de 50% în cazul terenurilor. "Dacă clienţii ajung în incapacitate de plată, băncile nu-şi vor recupera nici măcar suma împrumutată, fără a mai aduce în discuţie costurile suplimentare legate de refinanţare şi execuţia garanţiilor", se arată într-un comunicat Rapid Finance. (Daniela Ivan)

SCAD CHIRIILE
Foarte puţini retaileri de pe Bulevardul Magheru şi Calea Victoriei mai sunt dispuşi să plătească o chirie care ajunge şi la 190 euro/mp/lună. "Presiunea pentru spaţii comerciale stradale a scăzut. Vremurile licitaţiilor pentru aceste spaţii s-au sfârşit", a declarat Valentin Manu, reprezentantul agenţiei de servicii imobiliare Cushman & Wakefield România. Principalii ocupanţi ai spaţiilor stradale, băncile, companiile de telefonie mobilă, farmaciile, nu mai sunt interesaţi de extindere în condiţiile actuale de pe piaţă. "Proprietarii încă refuză să creadă că piaţa s-a schimbat, însă ei vor trebui să se adapteze", a mai precizat Manu. (D. Ivan)

×
Subiecte în articol: economic