x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

14 Ian 2009   •   00:00

14 ianuarie 2009



INFLAŢIE DE 6,3%
Rata inflaţiei a înregistrat o uşoară scădere anul trecut, 6,3%, faţă de 6,57% în 2007, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Acest nivel este mai redus decât cel la care se aşteptau analiştii şi a fost atins pe fondul unei performanţe bune în luna decembrie, când preţurile de consum au crescut cu numai 0,23%. Ţinta de inflaţie stabilită de BNR a fost de 3,8% (plus/minus un punct), ceea ce înseamnă că rata anuală a depăşit cu 1,5 puncte pragul superior al intervalului. Rata medie lunară a inflaţiei anul trecut s-a plasat la 0,5%, la fel ca în 2007, în timp ce inflaţia anuală medie a urcat la 7,9%, cu trei puncte peste 2007.

LEUL SCADE
Moneda naţională s-a depreciat ieri până la un nou minim istoric de 4,2985 lei/euro, cotaţia BNR, cu trei bani peste cursul record de luni, de 4,2684 lei/euro. "Au fost două valuri de apreciere a monedei naţionale. S-au înregistrat cumpărări masive de euro, după care au fost observate scurte schimbări de trend, în sensul aprecierii leului, momente în care probabil s-au marcat profituri", a explicat un dealer citat de Mediafax. Alţi dealeri asociază aceste scurte aprecieri ca fiind intervenţii indirecte ale BNR. De la finalul lui 2008 şi până acum, moneda naţională a pierdut 31 de bani în raport cu euro.

AVERTISMENT FMI
Situaţia economiei mondiale se înrăutăţeşte, iar cea din Europa de Est este dificilă, a declarat ieri directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn. "Vom publica noi prognoze în următoarele zile şi nu sunt optimiste, iar situaţia în toată Europa de Est este dificilă, nu numai în Ungaria", a spus Strauss-Kahn. Oficialul instituţiei financiare se află în vizită în Ungaria, ţară care a încheiat un acord cu FMI pentru a nu intra în criză. O misiune a FMI va veni şi în România la finele lunii ianuarie, într-o vizită de evaluare a situaţiei economice şi pentru a discuta politicile cu noul Guvern.

DEFICIT BUGETAR
Deficitul bugetului consolidat pentru 2009 se va plasa între 2% şi 2,5% din PIB, însă orice alocare peste nivelul de 2% din PIB se va face exclusiv pentru cheltuieli de investiţii, a declarat ieri ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. El susţine că investiţiile publice vor fi singurele acţiuni capabile să relanseze creşterea economică "sau, mai corect spus, să limiteze scăderea". "Economia va ateriza de la o creştere de 7,9%, cât estimăm acum pentru 2008, la sub 3%, probabil 2,5%", a precizat Pogea. Pentru fundamentarea bugetului pe 2009, Finanţele au în prezent o proiecţie de curs de aproximativ 4 lei/euro.

×
Subiecte în articol: economic